Herstel glas-in-lood vensters Stadhuis Klundert

Projectinformatie

Project Stadhuis Klundert
Locatie Klundert
Opdrachtgever Gemeente Moerdijk
Architect Van Hoogevest Architecten B.V.

De monumentenservice Nico de Bont heeft het herstel aan de glas-in-lood vensters van het Rijksmonumentale Stadhuis in Klundert uitgevoerd. Een mooie opdracht voor de Gemeente Moerdijk. 

Onze werkzaamheden

Het belangrijkste deel van deze opdracht zat in het herstel/vervanging glas-in-lood panelen en de houten ramen. Maar we restaurerden ook het aanwezige natuursteen en het metsel- en voegwerk aan de gevel. Het complete schilderwerk en het verguldwerk is ook aangepakt.

Verduurzaming

Tijdens de werkzaamheden zijn ook direct duurzaamheidsmaatregelen genomen. Alle ramen zijn bijvoorbeeld voorzien van volledige achterzet beglazing.

Stadhuis in gebruik tijdens werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden is het monument in gebruik gebleven. Het bereikbaarheidsplan en de planning van onze werkzaamheden waren afgestemd op de evenementen (reeds geplande trouwerijen) die plaatsvonden in het Stadhuis. Ook is rekening gehouden met de huurder van de kantoorfaciliteiten in de kelder en de begane grond en de omwonenden van het Stadhuis.

Gespecialiseerde bouwpartners

Het projectteam van onze monumentenservice werkte in de voorbereiding en uitvoering nauw samen met onze gespecialiseerde bouwpartners, die voor dit werk benodigd waren. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. 

Uitgangspunt bij deze restauratie was maximaal behoud van historisch materiaal. Naast nieuw glas is er ook oud glas wat eerder in de vensters heeft gezeten, hergebruikt bij de herstellingen. Het projectteam heeft een proefraam gemaakt en alle andere toegepaste materialen zijn vooraf bemonsterd.

De materiale passen zo bij het gebouw dat het resultaat er mag zijn. Er is nauwelijks te zien dat er is gerestaureerd!

Artikel en Video van BN de Stem over de werkzaamheden aan het Stadhuis

Artikel en Video van BN de Stem over de werkzaamheden aan het Stadhuis

Historie Stadhuis

Ten tijde van de 80-jarige oorlog omringde Willem van Oranje Klundert met wallen en grachten en vormde zo met o.a. Willemstad de zuidelijke verdedigingsgordel tegen de Spanjaarden. Deze wallen zijn nog gedeeltelijk te bewonderen in dit stadje dat tweede werd in een Europese wedstrijd voor groenvoorziening in gemeenten.
Op de Stadshuisring van ditzelfde stadje staat de trots van Klundert: het oude stadhuis. Een prachtig gebouw dat in 1621 dankzij een flinke bijdrage van Prins Maurits in de stijl van de renaissance werd gebouwd. Ook het benodigde hardsteen voor de bouw was een schenking van Prins Maurits.

Het gebouw  is een ontwerp van Melchior van Herbach. Het rechthoekige gebouw is opgetrokken uit rode en gele bakstenen. het gebouw heeft twee trapgevels waartussen een zadeldak is aangebracht. Boven de ingang, die voorzien is van een bordes met toegangstrappen, bevindt zich een topgevel die versierd is met klauwstukken, obelisken en een gebroken fronton. Daarop bevindt zich een beeld van Vrouwe Justitia. Direct boven de ingang bevindt zich in een cartouche het wapen van Prins Maurits. De beide leeuwen op de balustrade van het bordes houden respectievelijk het wapen van Noord Brabant en Klundert vast. Het pand staat helemaal vrij en is omringd door groen.

Het rijkelijk met natuurstenen ornamenten versierde uiterlijk van het gebouw is in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd, maar de inrichting is sterk gewijzigd. Het gebouw werd in 1910 gerestaureerd en in de periode tussen 1949 en 1953. Sinds 1968 is het gebouw erkend als rijksmonument. Het gebouw doet nog dienst als officiële trouwlocatie van de gemeente Moerdijk. De kelder en BG grond zijn in gebruik als kantoorlocatie.