Het ZuideR Carré in Rotterdam: herbestemming ziekenhuis naar appartementen

Projectinformatie

Project Het ZuideR Carré
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever Impact Vastgoed / BOEi
Architect Molenaar & Co

De wijk Vreewijk is een onvervalst stukje Rotterdam en trekt steeds meer nieuwe bewoners. In het hart van deze verborgen parel op Zuid neemt het voormalige Zuiderziekenhuis, in de volksmond 'Het Zuider' genoemd, een in het oog springende plek in. In het imposante Carrégebouw ontwikkelen Impact Vastgoed en BOEi 72 appartementen. Van compact tot ruim, zoals de tweelaagse (gezins)woningen op de begane grond/souterrain. Alle appartementen zijn monumentaal, robuust en stoer. 

Impressies exterieur ZuideR Carré

Het industriële complex uit 1939 krijgt een nieuw leven, met een nieuwe functie en behoud van architectonische kwaliteiten en culturele waarden. Nico de Bont is in opdracht van Impact Vastgoed en BOEi als aannemer aan het herbestemmingsproject ZuideR Carré verbonden. Projectleider Damie van Vianen: "Een project naar ons hart: leegstaande, karaktervolle panden behouden door duurzaam herbestemmen en transformeren tot bijzondere woon- en werkomgevingen."

Behoud door ontwikkeling waarmee nieuwe vitaliteit wordt gerealiseerd is cruciaal voor een toekomstbestendig monumentaal gebouw.  Door herbestemming wordt optimaal gebruik gemaakt van bestaande materialen om duurzaam woningaanbod te creëren in een omgeving met karakter en kwaliteit. 

Impressies interieur appartementen

Historie

Vanaf het einde van de 19e eeuw ontwikkelde Rotterdam-Zuid zich in een razend tempo. De gemeente gaf daarom in 1929 opdracht om een nieuw ziekenhuis te bouwen aan de Groene Hilledijk. In eerste instantie was W.G. Witteveen verantwoordelijk voor het ontwerp, later kwamen daar gemeentearchitecten B. Cramer, W. de Groot en Chef Gebouwen Ad van der Steur bij.

Onder andere vanwege geldgebrek in de magere jaren na de beurskrach van 1929 vond de afronding pas plaats in 1939, met een officiële opening op 1 augustus 1939, vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. In 1941 werd het zwaar getroffen door een aanval met brandbommen. Het ziekenhuis specialiseerde zich vanaf 1974 in de behandeling van brandwonden. Na een fusie verhuisde het ziekenhuis in 2011 naar een nieuwbouwlocatie en kwam het leeg te staan.