Herbestemming schoenfabriek JAL in Dongen

In 2018 werd de JAL locatie gelegen aan natuurgebied De Bergen in Dongen door Casade verkocht aan Hazenberg | TBI, het moederbedrijf van Nico de Bont. Hazenberg ontwikkelde deze locatie met respect voor het karakter en de historie van het gebied.

Eén van de bestaande panden op de JAL locatie, de ‘nieuwe’ JAL schoenfabriek, heeft de status van rijksmonument. De herbestemming van dit gebouw is onderdeel van de totale herontwikkeling. De monumentenexpertise van Nico de Bont vormde een belangrijke meerwaarde in de realisatie van dit project, waar ‘oud’ verbonden wordt met ‘nieuw’. 

In Dongen realiseerde Hazenberg het project Achttien81. Verscholen achter de doorgaande weg staat de karakteristieke JAL-fabriek tussen de bomen en tegen het glooiend groen en stuifzand van natuurgebied De Bergen. In de oude fabriek realiseerden wij 18 industriële loftwoningen en tegen het natuurgebied bouwde Hazenberg 18 nieuwbouw twee-onder-een-kapwoningen.

Het rijksmonumentale pand is een mooi voorbeeld van een modern fabrieksgebouw uit het begin van de vorige eeuw. Nico de Bont restaureerde en transformeerde het fabrieksgebouw zodat het behouden blijft voor de toekomst. Zoveel mogelijk monumentale onderdelen zijn in ere hersteld. Originele elementen zoals kozijnen, betonnen kolommen, balken en vloeren zijn waar mogelijk behouden. Moderne toevoegingen zoals kabelgoten en luchtkanalen blijven in het zicht en benadrukken de industriële sfeer van de lofts. 

De lofts zijn gasloos en voorzien van lage temperatuurverwarming, hoogwaardige isolatie en een warmtepomp. Om dit mogelijk te maken werden de schil van het monument en de ramen geïsoleerd. De ramen zijn volledig gerestaureerd en voorzien van dun dubbelglas (monumentenglas). De wanden zijn geïsoleerd door middel van voorzetwanden. Ook de vloeren en daken werden hoogwaardig geïsoleerd. 

Stuur project door