Herbestemming schoenfabriek JAL in Dongen

In 2018 werd de JAL locatie gelegen aan natuurgebied De Bergen in Dongen door Casade verkocht aan Hazenberg | TBI, het moederbedrijf van Nico de Bont. Hazenberg ontwikkelt deze locatie met respect voor het karakter en de historie van het gebied.

Eén van de bestaande panden op de JAL locatie, de ‘nieuwe’ JAL schoenfabriek, heeft de status van rijksmonument. De herbestemming van dit gebouw is onderdeel van de totale herontwikkeling. De monumentenexpertise van Nico de Bont vormt een belangrijke meerwaarde in de realisatie van dit project, waar ‘oud’ verbonden wordt met ‘nieuw’. 

In Dongen ontwikkelt en bouwt Hazenberg het project Achttien81. Verscholen achter de doorgaande weg staat de karakteristieke JAL-fabriek tussen de bomen en tegen het glooiend groen en stuifzand van natuurgebied De Bergen. In de oude fabriek komen achttien industriële loftwoningen en tegen het natuurgebied worden achttien nieuwbouw twee-onder-een-kapwoningen gerealiseerd.

Het rijksmonumentale pand is een mooi voorbeeld van een modern fabrieksgebouw uit het begin van de vorige eeuw. Nico de Bont restaureert en transformeert het fabrieksgebouw en zorgt dat het behouden blijft voor de toekomst. Zoveel mogelijk monumentale onderdelen worden in ere hersteld. Originele elementen zoals kozijnen, betonnen kolommen, balken en vloeren blijven waar mogelijk behouden. Moderne toevoegingen zoals kabelgoten en luchtkanalen blijven in het zicht en benadrukken de industriële sfeer van de lofts. 

De lofts zijn gasloos en voorzien van lage temperatuurverwarming, hoogwaardige isolatie en een warmtepomp. Om dit mogelijk te maken worden de schil van het monument en de ramen geïsoleerd. De ramen worden volledig gerestaureerd en voorzien van dun dubbelglas (monumentenglas). De wanden worden geïsoleerd door middel van voorzetwanden. Ook de vloeren en daken worden hoogwaardig geïsoleerd. 

Stuur project door