Restauratie Kasteel de Haar in Haarzuilens
In de 15e eeuw kwam Kasteel de Haar in handen van de familie Van Zuylen. Aan het einde van de 19de eeuw erfde baron Etienne van Zuylen van Nijevelt het inmiddels zwaar vervallen domein vlakbij Utrecht. Hij besloot tot herbouw van het familiekasteel in samenwerking met architect Pierre Cuypers.
Het vervallen kasteel werd door Cuypers tussen 1892 en 1912 herbouwd tot een sprookjesachtig, groots kasteel op de ruïnes van het oude familieslot. Maar de oorspronkelijke fundering bleek niet voldoende waardoor het kasteel in de 20e eeuw verzakte en veel schade is ontstaan. In 2000 werd het kasteel, de bijgebouwen en het park ondergebracht in Stichting Kasteel de Haar. In 2001 startte de grootschalige restauratie die liep tot 2020.
Het team van Nico de Bont werkte aan verschillende onderdelen van het complex, zoals het stalplein met voormalige dienstgebouwen (2002-2004) en de grote centrale hal van het kasteel (2010-2020).
Restauratie stallencomplex
In de eerste vijf jaar van de restauratie van Kasteel de Haar zijn de kapel, bruggen, poorten en kademuren, bijgebouwen en tuinornamenten aangepakt. Nico de Bont knapte in die eerste fase het stallencomplex op.
Het stallencomplex bestaat uit paardenboxen, koetshuizen, een zadelmakerij, een werkplaats voor de hoefsmid en keuken en eetzaal voor de koetsiers. De woningen van het personeel bevonden zich boven de koetshuizen.
Na de restauratie is op het stalplein horeca, de kasteelwinkel, receptie, kaartverkoop en toegang tot het park te vinden. Het stalplein is ook zonder toegangskaartje te bezichtigen.
Restauratie centrale hal
Na deze eerste fase van herstel was in 2006 het kasteel zelf aan de beurt. In 2010, nadat de gehele fundering verzwaard was en de restauratie van het casco afgerond, kon de binnenzijde worden aangepakt. Nico de Bont startte met de restauratie van de centrale hal. De imposante centrale hal is de vroegere binnenplaats van Kasteel de Haar en werd bij de herbouw (1892 – 1912) overkapt. Het houten gewelf van 18 meter hoog is rijk versierd met bladgoud.
Het interieur van de centrale hal hebben wij weer in ere hersteld. Scheuren, breuken en vochtschades in het metselwerk zijn gerepareerd en natuursteenwerk en stucwerk zijn hersteld. We hebben ankers in de wanden aangebracht voor extra stevigheid. Beelden, pinakels en vensters zijn gerepareerd of vernieuwd en het gesjabloneerde en decoratieve schilderwerk en verguldwerk is gerestaureerd. Ook de ruimten naast de centrale hal met oorspronkelijke installaties zijn aangepakt. Nadat de steiger in de centrale hal weer was afgebroken, hebben we de vloer met mozaïek en natuursteen gerestaureerd.
Na een pauze van enkele jaren is het werk in 2020 afgerond. Door een optimaal gefaseerde uitvoering per ruimte is het kasteel tijdens de restauratiewerkzaamheden zo veel mogelijk toegankelijk geweest voor publiek.