Herbestemming Kasteel Ruurlo tot Carel Willink Museum
Het middeleeuwse Kasteel Ruurlo in de Achterhoek is gerestaureerd en herbestemd tot museum. Een volledig glazen entreegebouw vormt de nieuwe markante toegang.
Een nieuwe route leidt bezoekers door rijk gedecoreerde ruimten, waar de magisch realistische schilderijen van Carel Willink prachtig tot hun recht komen.
Nico de Bont gaf samen met TBI-zuster Croonwolter&dros in opdracht van kasteeleigenaar Hans Melchers invulling aan de restauratie en herbestemming van Kasteel Ruurlo.
Om het kasteel geschikt te maken als museum is een aantal ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Als eerste werd het pand gesaneerd en zijn de voor de gemeentefunctie ingetimmerde kantoorruimten verwijderd. Daarna zijn klimaat en beveiliging op museumniveau gebracht. De benodigde installaties zijn ondergebracht in de vloeren en de schouwen, gevoed vanuit een groot ketelhuis dat op de zolder is ingepast. De ramen zijn voorzien van hoogwaardig geïsoleerd en UV-werend glas. Het glas is zo samengesteld zodat het met een totale dikte van acht millimeter in de bestaande kozijnen kon worden geplaatst.
Moderne toevoeging aan historisch pand
Voor de nieuwe museum routing door het gebouw is een nieuwe eigentijdse trap op de voormalige binnenplaats van het Kasteel gerealiseerd. De trap ontsluit hiermee de rondgangen op de verschillende verdiepingen. De entree is vergroot met een volledig glazen aanbouw. Deze is op de binnenplaats aan de achterzijde van het gebouw geplaatst en is door zijn materialisering, detaillering en vormgeving een duidelijke en herkenbare nieuwe toevoeging aan het historische pand. Doordat de aanbouw in glas is uitgevoerd, blijven de metselwerkwanden, die veel bouwsporen bevatten, leesbaar. De entree is reversibel uitgevoerd en kan in de toekomst zonder aantasting van het monument eenvoudig aangepast of verwijderd worden. Een door architect Hans van Heeswijk ontworpen glazen brug over de gracht verbindt het kasteel met de tuin.
Hele team brengt kennis en kunde in
De restauratie van het kasteel stelde ons voor een aantal uitdagingen. Zo bleken de balklagen niet stevig genoeg voor de nieuwe functie als museum. Via de 'vraag van de week' is medewerkers gevraagd een oplossing aan te dragen. Zelfs oud-collega's dachten mee! Dit leidde tot een effectieve en doeltreffende oplossing. Ook de oude trap was doorgezakt en constructief niet meer voldoende veilig. Timmerlieden op het werk is gevraagd een oplossing te verzinnen. Van plan van aanpak tot uitvoering hebben zij dit opgepakt, en met succes!
In 2017 is het museum geopend als dependance van het nieuwe Museum MORE. Kasteel Ruurlo toont voornamelijk werk van de Nederlandse magisch-realistisch kunstenaar Carel Willink.