Herbestemming klooster Groot Bijstervelt in Oirschot

Het voormalig Montfortanenklooster Groot Bijstervelt in Oirschot is door Nico de Bont herbestemd tot een hoogwaardig, levensloopbestendig woonzorgcomplex. Het project is in een bouwteam uitgevoerd samen met TBI zusteronderneming Croonwolter&dros voor de te realiseren W- en E-installaties.

Eindresultaat Groot Bijstervelt

Na het vertrek van de paters Montfortanen kwam landgoed Groot Bijstervelt in Oirschot leeg te staan. De gemeente kocht het in 2010 en ging op zoek naar een nieuwe bestemming voor het complex. Een ontwikkelaar en een investeerder vonden elkaar om van het Landgoed Groot Bijstervelt een plek te maken waar mensen verzorgd en comfortabel oud kunnen worden.

Herbestemming klooster en kapel

Op het landgoed staan twee monumenten, het Klooster en de Kapel, en een heleboel bijgebouwen. De niet-monumentale bijgebouwen zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het rijksmonumentale Klooster is grondig verbouwd. Er zijn nu 28 zorgwoningen voor mensen met dementie. De Kapel, een gemeentelijk monument uit 1910 met bijzondere muurschilderingen, is gerenoveerd en is te huur voor bijvoorbeeld bruiloften of een bedrijfsborrel. Er kunnen ook concerten worden georganiseerd. 

Nieuwbouw

De Brasserie is een uitspanning die voor iedereen toegankelijk is: voor bewoners die er met bezoek een kopje koffie willen drinken en ook voor mensen die een wandeling maken op het landgoed. Er zijn nog twee andere gebouwen aan het landgoed toegevoegd: het Koetshuis en de Residentie. In het Koetshuis zijn 26 appartementen voor mensen met een licht zorgvraag of voor mensen die voor herstelzorg kort verblijven in het Zorghotel in het Koetshuis. In de Residentie zijn 22 reguliere woningen. Hier wonen mensen die geen of een lichte zorgvraag hebben of ze hebben een partner die in het Klooster woont. Zo kunnen echtparen bij elkaar in de buurt blijven. 

Verduurzaming

Voor de verwarming en koeling is gekozen voor WKO, warmte-koude opslag. Deze techniek maakt gebruik van warmte en koude in de bodem. Verder is maximaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op de daken van de nieuwbouw. Overal is dubbel glas geplaatst, dat paste ook prima in de kozijnen van het rijksmonumentale hoofdgebouw. Overal is maximaal geïsoleerd met uitzondering van de Kapel. Daar kon dat niet vanwege de aanwezigheid van muurschilderingen. 

Historie

De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot in de 14e eeuw. De eerste optekening dateert uit 1312, in het leenboek van hertog Jan III. Op dat moment stond er op de plaats van het huidige landgoed vermoedelijk een oud slot. In 1772 start de bouw van het kasteel. Daarna zal het landgoed meerdere malen van eigenaar en naam wisselen.

Het landgoed wordt alsmaar groter en ondergaat meerdere verbouwingen. In 1867 krijgt het gebouw de bestemming kostschool voor jongens uit gegoede families. Na 24 jaar sluit de kostschool en komt het weer in handen van de vorige eigenaar familie Turing Von Ferrier. Zij verkopen het in 1903 aan de Franse paters Montfortanen. Begin 21e eeuw neemt het aantal paters sterk af. Niet veel later besluiten zij Landgoed Groot Bijstervelt te verlaten.

Anti-krakers betrekken het pand en in 2017 komt er duidelijkheid. Groot Bijstervelt B.V. ontstaat en het plan voor een levensloopbestendige woon-/zorgvoorziening krijgt goedkeuring. 

Stuur project door