Gevel- en dakonderhoud Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam

Het team van Nico de Bont Amsterdam voert gevelonderhoud uit aan het rijksmonumentale Koninklijk Theater Tuschinski van Pathé aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam. Wij zorgen ervoor dat het bekende, iconische gebouw in goede conditie blijft zodat ook toekomstige generaties dit bijzondere gebouw kunnen beleven.

Naast onderhoud aan de gevels nemen we metselwerk en lood- en zinkwerk op de daken onder handen. Een belangrijk onderdeel van het werk vormt het onderhoud aan de beroemde, rijk gedecoreerde voorgevel met onder meer keramische elementen. De gevel en details blijven in de oorspronkelijke staat.

De bioscoop blijft in gebruik gedurende de werkzaamheden die in de eerste helft van 2024 plaatsvinden. Een uitdagende opdracht op de krappe, binnenstedelijke locatie met veel voetgangers en tramverkeer. 

Nico de Bont verkreeg de opdracht naar aanleiding van een prijsaanbieding met plan van aanpak. Er wordt gestart met het plaatsen van gevelsteigers rondom het gebouw. Het werk aan de zijgevel aan de Schapensteeg wordt uitgevoerd vanuit een hoogwerker. 

Na plaatsing van de steigers kan het werk pas goed van dichtbij worden bekeken in een zogenaamde ‘warme opname’. Op basis van dit onderzoek wordt besloten welk metselwerk, voegwerk, kozijnwerk en andere onderhoudswerkzaamheden aan het pand gedaan moeten worden. 

Voor de start van de werkzaamheden worden voegmonsters opgezet en stenen bemonsterd. Deze bemonstering wordt aan de opdrachtgever en afdeling Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam ter goedkeuring aangeboden. Na de achter- en zijgevels wordt het werk aan de voorgevel vanuit eenzelfde proces opgepakt.

Historie

Het theater werd in opdracht van Abraham Tuschinski gebouwd en werd op 28 oktober 1921 geopend. Het gebouw is een ontwerp van de architect H. L. de Jong. Het theater werd gebouwd in verschillende stijlen, waaronder Amsterdamse School, Jugendstil en Art Deco.

De rijk gedecoreerde, opvallende voorgevel is geheel bekleed met geglazuurde tegels en keramische sculpturen, hier en daar verfraaid met smeedijzeren decoraties en lampen van de hand van Barend Jordens. De oosters aandoende architectuur had met zijn markante torens een adverterende functie: het was bedoeld om het publiek binnen te leiden in een illusoire wereld.

In de Tweede Wereldoorlog werd het Tuschinski Theater door Duitsers bezet. De naam Tuschinski werd in november 1940 van de gevel gehaald en vervangen door "Tivoli". In de volksmond was 'Tivoli' een acroniem voor 'Tuschinski Is Verkocht Of Liever Ingepikt'. Directeur Abraham Tuschinski werd in 1942 in Auschwitz vergast. Na de bevrijding werd de naam Tuschinski Theater weer op de gevel gezet.

In de periode 1998-2002 vond een restauratie plaats, waarbij het uitgangspunt het filmtheater was zoals door Abraham Tuschinski gebouwd in 1921. In 2021, het honderdjarig bestaan van het theater, kreeg Tuschinski het predicaat Koninklijk. Tuschinski werd in dat jaar uitgeroepen tot mooiste bioscoop van de wereld.
 

Het Tuschinski theater in 1928

Stuur project door