Herbestemming Lakfabriek in Oisterwijk

De door Nico de Bont uitgevoerde herbestemming van de Lakfabriek in Oisterwijk tot loftwoningen is voltooid. Het project is gerealiseerd in samenwerking met BOEi. Wenink Holtkamp architecten heeft samen met de bewoners het ontwerp gemaakt.

Historie

In 1925 werd de Lakfabriek gebouwd, als onderdeel van de fabriek van de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) in Oisterwijk. Hier werd het leer van een kleur en een krasvrije toplaag voorzien. Het is een gebouw met grote ramen en een hele heldere, tweelaagse structuur.

Waard om te behouden

Geen monument, maar volgens de gemeente wel een 'behoudenswaardig gebouw' en geschikt voor herbestemming. BOEi had al geruime tijd eerder aangegeven dat het mogelijk zou moeten zijn om hier woningen te realiseren. Begin maart 2016  is er toestemming gekomen om het plan verder uit te werken. 

Ontworpen samen met bewoners

De Lakfabriek is een bijzonder project geworden. Er zijn 26 sociale koopwoningen gerealiseerd die in collectief opdrachtgeverschap zijn ontwikkeld. Dit betekende dat starters op de woningmarkt mee konden denken, ontwerpen en bouwen aan hun toekomstige woning. Het is een unieke kans gebleken om een ruime, loftachtige woonruimte te bemachtigen; de volumes variëren van gemiddeld 100 m² en 3,5 meter hoog. Wenink Holtkamp architecten heeft samen met de toekomstige bewoners het ontwerp gemaakt.

Bekijk ook:

Stuur project door