Restauratie Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam
Nico de Bont voerde groot onderhoud uit aan het bijzondere monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog.
Projectleider Eddy de Veer: “Een mooi project op een prachtige binnenstedelijke locatie. Door slimme logistieke oplossingen en alle risico’s goed in kaart gebracht, gecombineerd met de specialistische kennis en ervaring van onze medewerkers, sloot ons plan aan op de wensen van de Gemeente Amsterdam. We zorgden ervoor dat deze plek, gedurende het groot onderhoud voor de Amsterdammers en ook voor alle Nederlandse en buitenlandse bezoekers betekenisvol bleef en het verhaal bleef leven.”
Ontwerp bouwwand
Deze waardevolle plek bleef van betekenis, zelfs toen het achter de bouwwand was verstopt en in de steigers stond. Door inspirerende teksten over vrijheid, dam-duiven die de lucht in vliegen en een expositie over de geschiedenis van de Dam, beleefde je de historie op een unieke manier. De pop-up expositie op panelen toonde in chronologische volgorde de rijke geschiedenis van het oudste stadshart van Amsterdam als een plek van handel, bestuur, strijd, moord, herdenking, feest en demonstraties. Bezoekers zagen foto’s en afbeeldingen van collectiestukken van het Amsterdam Museum en Het Stadsarchief. We maakten van de nood een deugd: de veiligheidswand beschermde de voorbijgangers en informeerde hen ook over de historie van de Dam en het bijzondere Nationaal Monument.
Natuursteenrestauratie
Voor onze natuursteenspecialisten was het eervol om aan dit project te werken. Niet alleen vanwege de symboliek achter het monument, maar ook door de detailleringen, type natuursteen en het specialistisch vakmanschap wat hier bij kwam kijken. Samen met Slotboom Steenhouwers zorgden we ervoor dat het monument in ere en toekomstbestendig is hersteld.
Historie
Het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam is een monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het monument staat centraal bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei.
Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog dienden twee voormalige Nederlandse militairen een voorstel in bij de gemeente Amsterdam voor de oprichting van een Nationaal Monument. Op de Dam verrees, in afwachting van het uiteindelijke monument, in 1947 een tijdelijke colonnade met daartussen elf urnen met aarde van fusilladeplaatsen en begraafplaatsen uit iedere provincie.
Het nieuwe monument is ontworpen door architect J.J.P. Oud en bestaat uit een pyloon met beelden en een gedenkmuur met reliëfs. Voor het monument staan twee leeuwenfiguren als wachters. De tweeëntwintig meter hoge pyloon is van beton bekleed met travertijn, een marmerachtige, poreuze kalksteen uit Toscane. Aan de voorzijde zijn vier geboeide mannenfiguren aangebracht met daarboven een vrouw met kind op de arm en een krans om het hoofd, met duiven die om haar heen vliegen. Rechts en links van de pyloon bevinden zich twee mannen met huilende honden. Om de pyloon staat een gebogen gedenkmuur waarin twaalf urnen met aarde zijn ingemetseld. De urnen zijn gevuld met aarde van fusillade- en erebegraafplaatsen uit de toenmalige elf provincies, en de 22 erevelden uit het voormalig Nederlands-Indië.
In 2007 werd het bouwwerk in de Top 100 Nederlandse monumenten 1940-1958 geplaatst. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voegde het monument in 2009 toe aan de lijst van rijksmonumenten.
Onthulling Nationaal Monument op de Dam in 1956