Monumentale kapel begraafplaats Crooswijk

Projectinformatie

Project Monumentale kapel begraafplaats Crooswijk
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever Gemeente Rotterdam

De kapel dateert uit 1915 en is ruim honderd jaar oud. Omdat groot onderhoud nodig is, heeft de gemeente Rotterdam een plan gemaakt voor restauratie van de kapel. Dat plan wordt over een periode van zes jaar gefaseerd uitgevoerd. De eerste fase van de werkzaamheden door Nico de Bont is inmiddels afgerond.

De vernieuwde kapel op de algemene begraafplaats Crooswijk is op 7 september geopend. De openingshandeling is gedaan door Rens van Overdam (voorzitter gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk) en Joost Vrieler (hoofd bureau Mondriaan Fonds).

Over deze restauratie is een mooie video-serie gemaakt waarbij we een kijkje achter de schermen krijgen van de algemene begraafplaats Crooswijk. De verschillende betrokken personen komen hierin aan het woord.

Ton van Dam | bedrijfsleider Crooswijk en Esmee Kwantes | adviseur restauratie

Olaf van Velthuijsen | stadsecoloog en Claudy Jongstra | kunstenares

De officiële opening van de kapel

De werkzaamheden

Belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het vervangen van de wand tussen de aula en de familiekamer door zes glazen deuren. Dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds is in de glaspanelen een prachtig kunstwerk van gevilte wol van de internationaal bekende kunstenares Claudy Jongstra gevat. Het Pad van de Vogels symboliseert de verbondenheid van de reizende menselijke ziel met hun achtergebleven geliefden op aarde.

Voor de aula en de familiekamer zijn nieuw en eigentijds meubilair en verlichting geselecteerd die harmonieus samengaan met de historische elementen en het nieuwe kunstwerk. Tijdens de werkzaamheden kwamen de oorspronkelijke balustrade bij het orgel en het oorspronkelijke plafond van de familiekamer achter beplatingen vandaan. Deze zijn volledig gerestaureerd en dragen nu ook bij aan de warme uitstraling van de ruimten