Herbestemming Museum van Bommel van Dam in Venlo

In Venlo is het voormalige hoofdpostkantoor herbestemd tot huisvesting voor Museum van Bommel van Dam. Architect BiermanHenket ontwierp zowel de renovatie, twee eigentijdse uitbreidingen en het interieur. het eindresultaat is een duurzame transformatie voor een toekomstbestendig en uitnodigend museum. 

Het museum wenste een nieuwe huisvesting om grotere bezoekersaantallen te kunnen faciliteren en zich te manifesteren als culturele ontmoetingsplaats in de stad. Tegelijkertijd vroeg het in het centrum gelegen en voormalige postkantoor, een in 1938 door Rijksbouwmeester Hayo Hoekstra ontworpen rijksmonument, om een nieuwe bestemming.

Onze ervaring met monumentale herbestemmingen voor museale en culturele functies kwam bij dit project goed van pas. Nico de Bont versterkte het ontwerpteam en adviseerde op het gebied van uitvoeringstechnieken en bouwkosten. Samen met de architect is het ontwerp verder uitgewerkt. 

Kunstvenster

Het gebouw is voor een groot deel publiek toegankelijk. Onderweg naar boven biedt de openbare route een doorkijkje op de expositiezalen en eindigt op het dak: met een sculpturaal vormgegeven kunstvenster en een groen dakterras. De nieuwe blikvanger van het museum is aan de buitenzijde bekleed met aluminium shingles. De vorm en de vouwen refereren aan enveloppen en daarmee aan de geschiedenis van het postkantoor.

Het museum beschikt verder over een museumcafé, museumwinkel en ruim 1500 vierkante meter tentoonstellingsruimte. Ook een depot met stijlkamer, educatieve ruimte, auditorium, kunstuitleen, werkplaatsen en kantoor zijn in het gebouw ingepast.  De monumentale trappenhuizen zijn gerestaureerd en functioneren als logistieke spil van het gebouw. Deze trappen zijn aangevuld met een nieuwe stalen trap richting de kap. 

Duurzaam

Het monumentale postkantoor is voor de herbestemming naar museum optimaal verduurzaamd. Dit heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het gebouw nu gasloos is en beschikt over een perfect museaal binnenklimaat mét behoud van de monumentale waarde. Een lucht-water warmtepomp zorgt voor opwekking van warmte en koude voor het gebouw. Het dak is geïsoleerd, kunststof kozijnen zijn vervangen voor aluminium kozijnen in renovatieprofiel en nieuwe voorzetwanden isoleren de binnenschil.

Stuur project door