Herbestemming kerk tot Muziekwerf in Rotterdam

Naar ontwerp van architectenbureau Powerhouse Company transformeerde Nico de Bont de naoorlogse Doopsgezinde kerk in Rotterdam (1951) tot de Muziekwerf.

De Muziekwerf is de nieuwe hotspot in het centrum van Rotterdam voor het maken van muziek waar jonge musici hun talent kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Op deze manier zet opdrachtgever Droom en Daad in op het behoud van dit markante gebouw voor toekomstige generaties en geeft het pand een impuls aan de culturele sector in Rotterdam.

Eind 2019 verwierf Droom en Daad het markante kerkgebouw vanwege zijn kenmerkende architectuur, de prominente locatie in het centrum van Rotterdam en de culturele mogelijkheden die het gebouw kan bieden.

De Muziekwerf, gelegen naast de Nieuwe Delftse Poort vlakbij het Hofplein, is een levendige ontmoetingsplek voor Rotterdamse jongeren van 6 tot 26 jaar. Van beginner tot professional en hun publiek. De Muziekwerf biedt een podium, repetitieruimten en een foyer.

Bestaande kwaliteiten behouden
Voor de herbestemming werd het gebouw grondig verbouwd met veel aandacht voor akoestiek en klimaataanpassingen. De bestaande kwaliteiten van het gebouw bleven bewaard, zoals de opvallende betonnen elementen en het imposante Flentrop orgel in de muziekzaal. De voormalige kerkbanken zijn hergebruikt in de lambriseringen en een nieuwe bank in de foyer.

Van gesloten naar open
Ontworpen als schuilkerk heeft het gebouw een introvert karakter. Daarom is een nieuwe hoofdentree toegevoegd die meer uitnodigt om de plek vol muziek te bezoeken. De vergrote raampartijen verbeteren de lichtinval en versterken de verbinding met het openbare plein buiten.  
 

© Powerhouse Company / Sebastian van Damme

Foto: Loes van Duijvendijk

© Powerhouse Company / Sebastian van Damme

Historie

Doopsgezinden zijn van oudsher vredeskerken. In de zeventiende en achttiende eeuw trokken grote groepen doopsgezinden vanuit Rotterdam naar Amerika, Zuid-Amerika en Canada. Geloofsgenoten in de Maasstad vingen hen op en boden voedsel en onderdak.

Met het bombardement op Rotterdam in mei 1940 werd de in rococostijl gebouwde schuilkerk, de Doopsgezinde Vermaning uit 1775, verwoest. Begin 1951 is naar ontwerp van architect Gerrit Kuiper de eerste steen van de wederopbouwkerk gelegd; in december van dat jaar werd de eerste eredienst gehouden. 

Vanwege terugloop in aantal leden en belangstellenden is het naoorlogse kerkgebouw na bijna 70 jaar in 2019 verkocht aan Droom en Daad. 

Stuur project door