Herbestemming Nemiusklooster tot kloosterhotel De Soete Moeder

Het Nemiusklooster is een rijksmonument uit 1928 aan de rand van de Bossche binnenstad. Het werd ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School door architect H.W. Valk. Lange tijd verzorgden de ‘Zusters van Liefde’ hier ouden van dagen. Na jaren van leegstand kunnen gasten in het klooster opnieuw genieten van rust en verzorging, maar dan als hotelbezoeker. 

Het klooster is getransformeerd tot kloosterhotel De Soete Moeder. Het hotel beschikt over 24 kamers, een prachtige kapel en een eetkamer waar men kan ontbijten en dineren. Het hotel biedt jonge mensen zonder startkwalificatie of met een lastige positie op de arbeidsmarkt de kans om leer- en werkervaring op te doen. 

Bij de restauratie en herbestemming van het Nemiusklooster is het monumentale karakter zo veel mogelijk behouden en waar mogelijk gecombineerd met hedendaagse elementen. De karakteristieke sfeer ervaar je door bijzondere elementen zoals het monumentale trappenhuis, de ornamenten, het natuursteen en de glas-in-lood ramen. 

De voormalige kapel is in ere hersteld en voorzien van nieuwe glas-in-lood-beglazing. De bestaande gevel en dakgoten zijn gerestaureerd met bestaande en gelijkwaardige materialen. Zo is de uitstraling aan de buitenzijde van het gebouw bewaard gebleven. De kozijnen zijn gehandhaafd en voorzien van klapramen en nieuwe, duurzame beglazing voor extra comfort in de hotelkamers.

Stichting Bij de Soete Moeder

Stichting Bij de Soete Moeder heeft als missie om jonge mensen zoals werkzoekenden, schoolverlaters en stagiaires een kans te bieden om te leren en werkervaring op te doen. Het kloosterhotel is een leer-werkplaats voor twaalf tot zestien jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hen wordt een leerprogramma aangeboden van maximaal een jaar. Dan gaan ze weer terug naar school of vinden ander werk. Leermeesters begeleiden de jongeren intensief bij hun werk in bijvoorbeeld de keuken, of bij de receptie of facilitaire dienst.

Stuur project door