Herbestemming Sint Jacobskerk Nieuwe Plantage in Amsterdam

Bouwcombinatie De Nieuwe Plantage - bestaande uit drie TBI-ondernemingen Koopmans, Mobilis en Nico de Bont - realiseerde het project De Nieuwe Plantage in Amsterdam. Deze plek, tegenover ARTIS, bood ooit ruimte aan het R.K. Oude Mannen- en Vrouwenhuis Sint Jacob. Nu is hier een comfortabele en veilige woonomgeving ontstaan die past bij de levensfase en zorgbehoefte van senioren.

Het monumentale Sint Jacob hebben wij getransformeerd en het gebouw biedt nu 24-uurs zorg aan 32 psychogeriatrische patiënten van Amstelring. In de omliggende nieuwbouw bevinden zich 325 vrije sector huurappartementen voor senioren. Onder het gebouw is een parkeergarage en fietsenstalling gerealiseerd. Met de monumentale kapel in het hart en daaromheen een prachtige binnentuin, leven de bewoners in een oase van rust.

Uniek in dit project is de monumentale kapel die behouden bleef en na restauratie en herbestemming een prominent onderdeel van de binnenhof vormt. Het markante gebouw uit 1866 hebben wij met grote zorgvuldigheid gerestaureerd en verduurzaamd. De werkzaamheden bedroegen onder meer diverse isolatietoepassingen zodat het gebouw aan de juiste duurzaamheidseisen voldoet. De monumentale kerkzaal op de eerste verdieping is intact  gebleven met een passende functie. Het gebouw biedt nu 32 appartementen als kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. 

De nieuwbouw en het monument zijn een samenhangend geheel waarin het monument ten volle tot zijn recht komt en zijn identiteit behoudt. Door transparantie van de nieuwbouw blijft het monument vanaf verschillende kanten zichtbaar. De monumentale hoofdtoegang aan de Plantage Middenlaan ontsluit de twee woonhoven en de maatschappelijke bestemmingen in het monument. De kop van het historische pand heeft een nieuwe entree gekregen met een uitnodigend gezicht naar de openbare ruimte. 

De nieuwbouw bestaat uit 20 stadswoningen en een gebouw van zeven verdiepingen met 305 appartementen. Syntrus Achmea Real Estate & Finance verhuurt de appartementen en stadswoningen in de vrije sector.

Stuur project door