Onderhoud kerktoren Sint Jan

Projectinformatie

Project Onderhoud toren Sint Jan
Locatie 's- Hertogenbosch
Opdrachtgever Gemeente 's-Hertogenbosch

We zijn er trots op dat we, naast de restauratie van de Sint Janskathedraal, nu ook met de toren aan de slag gaan. Projectleider Arjen Witjes: "Het voelt bijzonder dat we onderhoud plegen aan het werk dat wij met Nico de Bont zelf eind jaren ’70 hebben gerestaureerd.” 

Iedere steen bekend

Arjen vertelt verder: “We hebben door restauraties uit het verleden uitgebreide kennis van de constructieve en bouwkundige status van zowel de toren als de kerk van de Sint Jan. Daardoor kunnen we snel starten. “Een deel van het natuursteen aan de zuidgevel wordt vervangen. Daarnaast herstellen we de kap en het voegwerk, lood en leiwerk en het schilderwerk.

Alle (108!) gouden bollen op de pironnen (het “ornament” waar de bollen op zitten) en de windhaan worden opnieuw verguld. Super mooi specialistisch werk.”

Uitdagingen

Veiligheid staat altijd op één. "In een binnenstedelijk gebied met veel verkeer, horeca, winkels en andere bouwprojecten is het essentieel om een goed plan te hebben en met de omgeving in gesprek te blijven", legt Arjen uit. "Bij de Domtoren hebben we de nodige ervaring opgedaan voor het ontwerpen en bouwen van complexe torensteigers op een klein oppervlak. Ook als het gaat om de juiste, veilige stalen hulpconstructies voor de steiger. Het is fijn dat we die ervaring zo snel weer in de praktijk kunnen brengen.”

Bereikbaarheid nu extra belangrijk

“We hebben een veiligheidszone geplaatst. Een deel is afgezet en alleen voor voetgangers te bereiken. Die bereikbaarheid is in deze tijd voor winkeliers en de horeca extra belangrijk. De horeca is tijdelijk dicht, maar zodra zij weer open mogen, moet hun zaak goed te bezoeken zijn. We houden hier binnen de veiligheidsnormen graag rekening mee.”

Werkzaamheden te volgen

Voor de omgeving en alle belangstellenden gebruiken we de Bouwapp. Met de interactieve app volg je alle werkzaamheden op de voet en kun je vragen stellen over de restauratie, bereikbaarheid of eventuele overlast melden. Via deze link is de app te downloaden: www.debouwapp.nl. Installeer De Bouwapp op je smartphone en zoek naar het project 'Restauratie en onderhoud toren Sint-Jan'. Voeg het project toe aan je favorieten. De app opent daarna automatisch bij de toren van de Sint-Jan.

Sinds kort is de BouwApp ook beschikbaar als webversie. Klik op deze link om de Bouwapp en dit project ook via je computer te kunnen volgen/bekijken.

BouwApp uitlegvideo

Op de website Erfgoed 's-Hertogenbosch zijn leuke verhalen te lezen over de geschiedenis en het heden van 's-Hertogenbosch. Van bijzondere vondst tot belangrijke gebeurtenis. En van monumentaal pand tot voorbeelden van restauraties. Zo ook over de restauratie van de toren van de Sint Jan.

Lees meer >