Aanpak historische bruggen Oranje Loper in Amsterdam
De Oranje Loper is een project van de gemeente Amsterdam om de verbinding tussen het Centraal Station en het Mercatorplein in Amsterdam-West een nieuwe inrichting te geven. Het doel is om in deze corridor ruimte voor autoverkeer te verminderen en zo meer ruimte te creëren voor trams, fietsers en voetgangers in de historische binnenstad.
Onderdeel van het project is het vernieuwen van een aantal historische bruggen in deze route. De bruggen dateren uit de periode 1925-1929 en vier bruggen bevinden zich in de Grachtengordel, onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Nico de Bont voert in opdracht van TBI-zuster Mobilis en Dura Vermeer (bouwcombinatie Piet Kramer 2.0) de restauratie van de bruggen uit. De bouwcombinatie dankt zijn naam aan Piet Kramer, architect bij Dienst Publieke Werken en verantwoordelijk voor het ontwerp van zo'n 200 'Kramer-bruggen' in de bouwstijl van de Amsterdamse School.
Binnenstad Amsterdam
Tussen de Dam en het Mercatorplein liggen bruggen van soms meer dan honderd jaar oud. Nico de Bont restaureert de bruggen en pakt metselwerk, natuursteen, beeldhouwwerk en smeedwerk aan. Vooruitlopend op de werkzaamheden zijn hulpbruggen voor fietsers en voetgangers geplaatst, ook voor alle kabels en leidingen. De zijkanten van deze hulpbruggen zijn voorzien van lichtgevende kunstpanelen.
De monumentale bruggen bestaan uit pijlers, landhoofden, en vleugelwanden. In het metselwerk en natuursteen zijn diverse ritmische vertandingen en reliëf patronen aanwezig. Sommige pijlerkoppen zijn afgewerkt met beeldhouwwerk. De balustrades bestaan uit sierlijk smeedijzerwerk met onzichtbare verbindingen in het vlechtwerk. We voeren het meeste werk ter plaatse uit. Het leuningwerk wordt compleet gedemonteerd en gerestaureerd in de werkplaats.
Fasering
Het werk aan de bruggen wordt gefaseerd uitgevoerd. Wij zijn eind 2024 na de onderzoeks- en voorbereidingsfase gestart met de uitvoering van de werkzaamheden. Brug 135 is als eerste aangepakt.
Deelgebied 1:
- Brug 135 - Ritsaert ten Catebrug
- Brug 167 - Rijckerbrug
Deelgebied 2:
- Brug 117 - Jordaanbrug
De houten paalfundering van deze brug voldoet niet meer aan de vereiste veiligheidsnormen. Onze collega's van Mobilis en Dura Vermeer vernieuwen de volledige fundering en betonconstructie. De monumentale schil wordt door ons gereconstrueerd. De originele natuursteen blokken, randliggers en leuningwerk worden teruggeplaatst op de nieuwe betonscontructie en teruggebracht in nieuw metselwerk uitgevoerd in oorspronkelijke metselverbanden.
Deelgebied 3:
- Brug 359 - Molenslootbrug
- Brug 8 - Huiszittenbrug
- Brug 22 - Warmoesbrug
- Brug 106 - Niek Engelschmanbrug
- Brug 63 - Nieuwe Wercksbrug


