Oranje Loper: restauratie 9 bruggen in Amsterdam

Projectinformatie

Project Oranje Loper
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever Bouwteam Mobilis | Dura Vermeer | Gemeente Amsterdam

Samen en in opdracht van het bouwteam Mobilis/Dura Vermeer/gemeente Amsterdam herstellen wij de historische delen van 9 bruggen in Amsterdam. De bruggen zijn zo’n honderd jaar oud, in slechte staat en dus nodig aan vervanging toe. Tegelijkertijd komt er op straat meer ruimte voor voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en groen. Onze taak is om de buitenkant van de bruggen te restaureren, zodat het monumentale karakter geheel behouden blijft.

Historisch uiterlijk in ere herstellen

Wij maken zowel onderdeel uit van het ontwerp- als het realisatieteam en zijn verantwoordelijk voor het herstellen van de natuursteen, het metselwerk en de brugleuningen: alles in ere van het ontwerp van architect Piet Kramer. De constructie van de bruggen wordt vernieuwd en/of versterkt. Tijdens de werkzaamheden worden alle kabels en leidingen omgelegd via tijdelijke hulpbruggen, die enkele jaren blijven liggen. Dit zijn ware kunstwerken en een lust voor het oog.

Hulpbrug Bilderdijkgracht (Bron: gemeente Amsterdam)

Veilig, bereikbaar en duurzaam

Tijdens de uitvoering maken we gebruik van City Barging,  die emissieloos de bouwmaterialen vervoert via de grachten. Hiermee beperken we de overlast in de smalle straatjes van Amsterdam en reduceren wij de uitstoot van CO₂.

Het vervangen van de bruggen is onderdeel van het programma Oranje Loper. Dit programma vernieuwt de Nieuwezijds Voorburgwal en de straten en bruggen van Raadhuisstraat tot Mercatorplein. Deze megaklus is belangrijk voor de veiligheid en de bereikbaarheid van het centrum-westkant van Amsterdam.

Lees meer over het project en de hulpbruggen op de projectpagina van de gemeente Amsterdam .

Brug bij Westermarkt