Renovatie Tweede Kamer

Projectinformatie

Project Tweede Kamer
Locatie Den Haag
Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf

Het Rijksvastgoedbedrijf en drie TBI-bedrijven, waaronder Nico de Bont hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de renovatie van de Tweede Kamer. “Bijzonder eervol dat wij deze renovatie op ons mogen nemen”. Vanaf de zomer van 2021 wordt de uitvoering van de opdracht gezamenlijk aangevangen.

De renovatie van de Tweede Kamergebouwen binnen het Binnenhofcomplex wordt gerealiseerd door een combinatie van TBI-bedrijven. J.P. van Eesteren verzorgt de bouwactiviteiten, Croonwolter&dros realiseert de installaties en Aannemingsbedrijf Nico de Bont neemt de restauratiewerkzaamheden van de rijksmonumenten voor zijn rekening.

Eerder betrokken

Vanaf september dit jaar, voordat de uitvoering van de renovatie echt begint, worden de bedrijven al betrokken als adviseur voor het definitief ontwerp en bij de diverse onderzoeken in de gebouwen. De onderzoeken beginnen zodra de gebouwen leeg zijn.

“Met de combinatie van TBI-bedrijven halen we de nodige kennis en expertise binnen, die voor een zorgvuldige en beheerste realisatie van het project noodzakelijk is."

Marc Unger - projectleider renovatie Binnenhof

Kennis en expertise

“Met de combinatie van TBI-bedrijven halen we de nodige kennis en expertise binnen, die voor een zorgvuldige en beheerste realisatie van het project noodzakelijk is. Ik ben er trots op dat dit goed gelukt is. En ik heb veel vertrouwen in het realisatieteam”, aldus Marc Unger, projectdirecteur renovatie Binnenhof.”

Bouw van de Tweede Kamer begin jaren '90

Terug na dertig jaar

“Bijzonder eervol dat wij de renovatie van De Tweede Kamer op ons mogen nemen”, aldus Marco Peppel, directievoorzitter J.P. van Eesteren. “De rijke geschiedenis en de gevarieerde architectuur spreken enorm tot de verbeelding.” “Een groot deel van het gebouwencomplex bestaat bovendien uit rijksmonumenten”, voegt Boudewijn de Bont, directeur van Nico de Bont toe. “Restauratie daarvan is een kolfje naar de hand van onze vakmensen.” Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros: “Wat het voor ons extra bijzonder maakt, is dat we na bijna dertig jaar terugkeren. In 1992 realiseerden J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros namelijk de nieuwbouw van het onderkomen van De Tweede Kamer der Staten-Generaal, naar het ontwerp van Pi de Bruijn. Nu vormen we gedrieën een sterke combinatie waarmee we het hart van de democratie klaarmaken voor de toekomst.”

 

Eddy de Veer is projectmanager restauratie bij Nico de Bont, betrokken bij de renovatie van het Tweede Kamercomplex aan het Binnenhof. Hij vindt het fantastisch om dit project onder handen te hebben, vanwege de monumentale waarde maar ook omdat er met zoveel partijen wordt samengewerkt: “Die groepsdynamiek is heel bijzonder.” Lees meer in het artikel in de kamerbode:

Ondertussen op het Binnenhof: 'We gaan samen de inhoud in'

Ondertussen aan de Hofvijver

In het AVROTROS-programma ‘Ondertussen aan de Hofvijver’ volgt Splinter Chabot de komende jaren de renovatie van ’s werelds oudste nog actief in gebruik zijnde parlementscomplex; het Binnenhof in Den Haag. Alle ins en outs over het middelpunt van de Nederlandse politiek en een acht eeuwen oud monument dat continu in bedrijf is, komen voorbij. Op NPO Start zijn alle afleveringen te bekijken.