Restauratie en herbestemming panden Slachtstraat Filmtheater

Projectinformatie

Project Slachtstraat Filmtheater
Locatie Utrecht
Opdrachtgever Stichting het Utrechts Monumentenfonds
Architect Wenink Holtkamp Architecten

Nu filmtheater ’t Hoogt vertrokken is uit de panden in het centrum van Utrecht gaat Nico de Bont aan de slag met de restauratie. In opdracht van het Utrechts Monumentenfonds pakken we het complex volledig aan. Als eerste hebben we opdracht gekregen om het aanwezige asbest uit het pand te saneren. Deze werkzaamheden zijn reeds uitgevoerd.

Het plan voor de tweede fase van werkzaamheden is als volgt: het Kruideniersmuseum verhuist naar het 't Hoogt 10 en de panden van en de panden van ’t Hoogt 4, 6 en de Slachtstraat worden getransformeerd naar 'Slachtstraat Filmtheater' en aanverwante culturele functies. Slachtstraat Filmtheater wordt, naast het Springhaver Theater en Louis Hartlooper Complex, het derde filmtheater van Jos Stelling in de Utrechtse binnenstad. Stelling en eigenaar van het complex het Utrechts Monumentenfonds hebben de afgelopen periode intensief samengewerkt aan de transformatieplannen.

Slachtstraat Filmtheater

Slachtstraat Filmtheater krijgt drie zalen met een capaciteit van ruim 200 zitplaatsen. Er zullen niet alleen bijzondere films worden vertoond, maar er is ook ruimte voor verschillende culturele activiteiten zoals festivals, lezingen, cursussen en schoolvoorstellingen. Belangrijke aspect in de transformatie wordt het toevoegen van een extra vloer, waarmee de voormalige ‘Zaal 1’ wordt opgedeeld in drie filmzalen. Tevens zal het complex worden verduurzaamd en worden de filmzalen toegankelijk voor mindervaliden door het toevoegen van een liftvoorziening.

Het Filmtheater Slachtstraat is geboren uit een passie om dit unieke monumentale complex met een functie als cultureel en filmisch hart in de stad weer open te stellen voor publiek. Uniek is te noemen dat Stelling en het Utrechts Monumentenfonds in deze bijzondere tijd een dergelijke samenwerking durven aan te gaan. Het vertrouwen en de passie is groot om er een prachtige culturele hotspot van te maken, van én voor de stad.

Waarom gekozen voor Nico de Bont?

Het Utrechts Monumentenfonds heeft dit werk aanbesteed aan een 3-tal restauratie-aannemers. Hierbij zijn we zowel op prijs als op plan van aanpak beoordeeld. Nico de Bont is als economisch meest aantrekkelijke aanbieder, met het beste plan van aanpak, uitgekozen.

Binnenstedelijk bouwen

De panden bevinden zich midden in het historische hart van Utrecht. De bouwplaats is alleen bereikbaar via een smal poortje. Het complex ligt aan een doodlopende weg, waar wel doorgang moet gegeven worden aan diverse omliggende panden. Dit is dus echt binnenstedelijk bouwen.

Poort naar 't Hoogt, Het Utrechts Archief, vervaardiger Gemeente Utrecht, ROVU, afdeling reproductie

Poortje in Pand Hoogt 2, fotograaf F.F. van der Werf, Het Utrechts Archief

Onze werkzaamheden bestaan o.a. uit

  • Het saneren van asbest dat tussen de vloeren is aangebracht. Dit is een complexe sanering waarbij de rijksmonumentale waarde van de panden behouden moet blijven (is reeds uitgevoerd).
  • Opnieuw leggen van de dakpannen en het isoleren van de kappen, inclusief nieuw lood- en zinkwerk;
  • Restaureren van het glas-in-lood;
  • Opfrezen van de sponningen van de houten kozijnen en het aanbrengen van nieuw, geïsoleerd monumentenglas;
  • Herstelwerk kozijnen;
  • Gevelherstel van de gemetselde gevels (voegwerk en metselwerk);
  • Aanleggen nieuwe installaties (elektra, verwarming, water,  intercom, beveiliging);
  • Maken van een nieuwe indeling in verband met gewijzigd gebruik;

Voor- en zijgevel hoekhuis Hoogt 2, fotograaf G.J. Lauwers, Het Utrechts Archief

Interieur van het huis Hoogt 2, fotograaf F.F. van der Werf, Het Utrechts Archief

Actief meedenken in oplossingen

Tijdens iedere restauratie/herbestemming komen we vaak onverwachte situaties tegen. Onze vakmensen denken daarom actief mee om samen met de opdrachtgever en architect tot de beste oplossing in het werk te komen. Daarnaast werken we ook in dit project met onze vaste kern van onderaannemers. Zo zetten we de expertise van alle partijen optimaal in. 

Bekijk hier een tweetal virtuele tours | vóór en na de restauratie!


De deuren staan letterlijk open. Van de oude kelders tot de zolder, via een uitgebreide virtuele tour kan iedereen de uithoeken van de panden het Hoogt 2-10 bezoeken. De beelden zijn gemaakt voor aanvang van restauratie.Met deze tour kunt u door de woning van het Hoogt 2 wandelen en zien hoe uniek en stijlvol het is geworden na de restauratie van het pand.


Historie van de panden

‘Na de reformatie kreeg het Minderbroedersklooster aan het Janskerhof een nieuwe functie als Statenkamer, de vergaderplek van de Staten van Utrecht. Op het kloosterterrein achter het gebouw werd de Teelingstraat aangelegd, die de Ganzenmarkt verbond met de Slachtstraat en Kintgenshaven. In 1640 kreeg de Statenkamer een achterpoort en besloot het stadsbestuur tot de aanleg van een nieuwe zijstraat daarheen: de Hoogstraat, zo genoemd vanwege de verhoogde ligging. Al snel zou deze naam verbasterd worden tot het Hoogt.

‘Aen wedersyden cunnen comen huysingen van neeringe,’ besloot het stadsbestuur, oftewel: aan de nieuwe Hoog(t)straat zouden woonhuizen met bedrijfjes komen. Voordat de straat werd aangelegd maakte de landmeter P. Ruysch in 1643 een tekening van de bestaande situatie. Op zijn plattegrond stond al het steegje dat nadien via een poortje op het Hoogt zou uitkomen — wat nog steeds het geval is’

Bron: Arjan den Boer
Lees meer op https://www.duic.nl/cultuur/het-hoogt-niet-alles-wat-het-lijkt/