Restauratie en verduurzaming grachtenpand Oudezijds Voorburgwal

Projectinformatie

Project Oudezijds Voorburgwal 136
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever NV Zeedijk
Architect Architectenbureau J. van Stigt
Adviseur De Groene Grachten | De Gezonde Stad | Rooftop Revolution | Gemeente Amsterdam | Green Light District

Het monumentale grachtenpand op de Oudezijds Voorburgwal 136 is verbouwd tot duurzame appartementen en kantoren. Sociaal vastgoedbedrijf NV Zeedijk kocht het pand in 2019, met als doel het monumentale erfgoed te behouden voor de toekomst. Het rijksmonument, gebouwd in de 18e eeuw, was hard toe aan grootschalige restauratie.

In de onderstaande video wordt verteld hoe Nico de Bont in opdracht van N.V. Zeedijk het meest duurzame grachtenpand gerestaureerd en volledig gasloos heeft gemaakt. Aan de Oudezijds Voorburgwal 136 in Amsterdam, midden in het 'Greenlight District', hebben we samen met een team van specialisten laten zien dat het mogelijk is: een duurzame toekomst voor monumentale panden om deze bewoonbaar, bereikbaar en betaalbaar te houden voor eigenaren en bewoners.
Micha Mos, bestuurder Stadsdeel Centrum - Gemeente Amsterdam, Janny  Alberts van opdrachtgever N.V. Zeedijk, André van Stigt, Architect en Eddy de Veer,  vestigingsmananger Nico de Bont Amsterdam vertellen over deze duurzame restauratie en de fijne samenwerking tussen de partijen:

 

Meer informatie?

Eddy de Veer

Welke werkzaamheden hebben we uitgevoerd?

In opdracht van NV Zeedijk is het rijksmonumentale grachtenpand door ons gerestaureerd. Werkzaamheden zijn verricht aan de fundering, het metsel- en voegwerk, de raamkozijnen en het dak. Een aangebracht duurzaam inbouwpakket zorgt ervoor dat het pand geschikt is als woning | bedrijfsruimte.

Verduurzaming monument

Samen met 'De Groene Grachten' is er een plan gemaakt voor de verduurzaming, dat is uitgewerkt door Architectenbureau J. van Stigt. Op het pand zijn zonnepanelen aangebracht. De ramen, muren en houten balken zijn goed geïsoleerd. De gebruikte (isolatie)materialen zijn zoveel mogelijk natuurlijk en biobased. Het pand is geheel van het aardgas af  met een warmtepomp en vloerverwarming. Energie wordt daarnaast met behulp van een “groene paal” rechtstreeks uit de grond gehaald.

De verbouwing is zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. Zo is bijvoorbeeld het transport van bouwmaterialen over water met elektrisch vervoer uitgevoerd. Hiermee ontlasten we de kwetsbare kademuren en beperken we de overlast op de krappe straat voor de buurt. Ook beperken we hiermee de CO2-uitstoot.

In de Media