Restauratie en verduurzaming grachtenpand Oudezijds Voorburgwal

Projectinformatie

Project Oudezijds Voorburgwal 136
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever NV Zeedijk
Architect Architectenbureau J. van Stigt
Adviseur De Groene Grachten | De Gezonde Stad | Rooftop Revolution | Gemeente Amsterdam | Green Light District

Het monumentale grachtenpand op de Oudezijds Voorburgwal 136 wordt verbouwd tot duurzame appartementen en kantoren. Sociaal vastgoedbedrijf NV Zeedijk kocht het pand in 2019, met als doel het monumentale erfgoed te behouden voor de toekomst. Het rijksmonument, gebouwd in de 18e eeuw, is hard toe aan grootschalige restauratie.

Wat gaat er precies gebeuren?

In opdracht van NV Zeedijk wordt het rijksmonumentale grachtenpand door ons gerestaureerd. Werkzaamheden worden verricht aan de fundering, het metsel- en voegwerk, de raamkozijnen en het dak. Een aan te brengen duurzaam inbouwpakket zorgt ervoor dat het pand uiteindelijk geschikt is als woning | bedrijfsruimte.

Verduurzaming monument

Samen met 'De Groene Grachten' is er een plan gemaakt voor de verduurzaming, dat is uitgewerkt door Architectenbureau J. van Stigt. Op het pand komen zonnepanelen. De ramen, muren en houten balken worden goed geïsoleerd. De gebruikte (isolatie)materialen zijn zoveel mogelijk natuurlijk en biobased. Het pand gaat van het aardgas af en er komt een warmtepomp en vloerverwarming in. Energie wordt daarnaast met behulp van een “groene paal” rechtstreeks uit de grond gehaald.

De verbouwing wordt zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. Zo gaat bijvoorbeeld het transport van bouwmaterialen over water met elektrisch vervoer om de kwetsbare kademuren te ontlasten, de overlast op de krappe straat voor de buurt te verminderen en de CO2-uitstoot te beperken.

Een grachtenpand uit 1733 aan de Oudezijds Voorburgwal moet laten zien dat het mogelijk is: van het aardgas af, zelfs in de oudste en slechtst geïsoleerde stukjes stad. Maar door alle regels die er zijn om monumenten te beschermen is dat toch heel ingewikkeld en schreeuwend duur..? Architect André van Stigt houdt de moed erin. “Als het gaat om een monument wordt dit wel heel snel als excuus gebruikt.”

Lees er meer over in het artikel uit het Parool

Beschikbaar voor iOS en Android.

Project ook te volgen via de BouwApp

De verbouwing is van start gegaan in augustus 2021. Wil je op de hoogte blijven en de laatste bouwupdates ontvangen? Download dan de bouw-app. Door het project als favoriet op te slaan krijg je meldingen bij nieuwe updates!  

Ook via een webbrowser te bekijken via deze link.