Restauratie en verduurzaming grachtenpand Oudezijds Voorburgwal

Projectinformatie

Project Oudezijds Voorburgwal 136
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever NV Zeedijk
Architect Architectenbureau J. van Stigt
Adviseur De Groene Grachten | De Gezonde Stad | Rooftop Revolution | Gemeente Amsterdam | Green Light District

Het monumentale grachtenpand op de Oudezijds Voorburgwal 136 is verbouwd tot duurzame appartementen en kantoren. Sociaal vastgoedbedrijf NV Zeedijk kocht het pand in 2019, met als doel het monumentale erfgoed te behouden voor de toekomst. Het rijksmonument, gebouwd in de 18e eeuw, was hard toe aan grootschalige restauratie.

Meer informatie?

Eddy de Veer

Welke werkzaamheden hebben we uitgevoerd?

In opdracht van NV Zeedijk is het rijksmonumentale grachtenpand door ons gerestaureerd. Werkzaamheden zijn verricht aan de fundering, het metsel- en voegwerk, de raamkozijnen en het dak. Een aangebracht duurzaam inbouwpakket zorgt ervoor dat het pand geschikt is als woning | bedrijfsruimte.

Verduurzaming monument

Samen met 'De Groene Grachten' is er een plan gemaakt voor de verduurzaming, dat is uitgewerkt door Architectenbureau J. van Stigt. Op het pand zijn zonnepanelen aangebracht. De ramen, muren en houten balken zijn goed geïsoleerd. De gebruikte (isolatie)materialen zijn zoveel mogelijk natuurlijk en biobased. Het pand is geheel van het aardgas af  met een warmtepomp en vloerverwarming. Energie wordt daarnaast met behulp van een “groene paal” rechtstreeks uit de grond gehaald.

Nico de Bont heeft in opdracht van N.V. Zeedijk het meest duurzame grachtenpand gerestaureerd en volledig gasloos gemaakt. Aan de Oudezijds Voorburgwal 136 in Amsterdam, midden in het 'Greenlight District', hebben we samen met een team van specialisten laten zien dat het mogelijk is: een duurzame toekomst voor monumentale panden om deze bewoonbaar, bereikbaar en betaalbaar te houden voor eigenaren en bewoners.

Micha Mos, bestuurder Stadsdeel Centrum - Gemeente Amsterdam, Janny  Alberts van opdrachtgever N.V. Zeedijk, André van Stigt, Architect en Eddy de Veer,  vestigingsmananger Nico de Bont Amsterdam vertellen over deze duurame restauratie en de fijne samenwerking tussen de partijen.

 

De verbouwing is zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. Zo is bijvoorbeeld het transport van bouwmaterialen over water met elektrisch vervoer uitgevoerd. Hiermee ontlasten we de kwetsbare kademuren en beperken we de overlast op de krappe straat voor de buurt. Ook beperken we hiermee de CO2-uitstoot.

Een grachtenpand uit 1733 aan de Oudezijds Voorburgwal moet laten zien dat het mogelijk is: van het aardgas af, zelfs in de oudste en slechtst geïsoleerde stukjes stad. Maar door alle regels die er zijn om monumenten te beschermen is dat toch heel ingewikkeld en schreeuwend duur..? Architect André van Stigt houdt de moed erin. “Als het gaat om een monument wordt dit wel heel snel als excuus gebruikt.”

Lees er meer over in het artikel uit het Parool