Restauratie Eusebiuskerk

Projectinformatie

Project Restauratie Eusebiuskerk
Locatie Arnhem
Opdrachtgever Stichting Eusebius
Architect Rothuizen van Doorn 't Hooft Architecten

De restauratie van het bovenste deel van de toren (de Lantaarn) van de Eusebiuskerk in Arnhem is afgerond. In navolging hiervan zijn wij gestart met de complete restauratie van de toren. Dit op basis van ketensamenwerking. Een deel van het kerkplein is ingericht als bouwwerkplaats met voldoende opslagwerkzaamheden. Het einde van de restauratie van de toren is na bijna tien jaar in zicht. In 2019 zal de toren uit die steigers worden gehaald en zal een prominente rol spelen in de herdenking van de Slag om Arnhem, 75 jaar geleden.

Historie

De Eusebius kan rustig hét boegbeeld van Arnhem genoemd worden. De kerk weerspiegelt bijna twaalf eeuwen geschiedenis. In de loop der eeuwen is de kerk meerdere malen vergroot en gerenoveerd. Na de Slag om Arnhem lag de kerk voor een groot deel in puin. De kerktoren was door de beschietingen verzwakt en viel op het toen al gehavende schip van de kerk. Na de oorlog moest de kerk volledig gerestaureerd worden. De toren en een groot deel van de kerk werden opnieuw opgebouwd. De lantaarn is daarbij opnieuw ontworpen en de rest van de kerk hoofdzakelijk gereconstrueerd.

Glazen balkons

Door Nico de Bont zijn in februari 2018 twee glazen balkons aan de Eusebiuskerk in Arnhem gehangen. Deze balkons, van ruim 2500 kilo, werden met een flinke kraan de lucht in gehesen. Vanuit de glazen balkons kunnen bezoekers nu uitkijken over de stad en de bijzondere Disneybeelden bewonderen die aan de kerk hangen. Naast de unieke lift waarmee op 73 meter hoogte de belvédère is te bereiken, kan men halverwege de toren uitstappen om de balkons te betreden. De balkons zijn gesitueerd op 60 meter hoogte aan de oost- en westzijde van de toren.

Detailwerk

De balkons passen op de millimeter nauwkeurig en voldoen aan alle veiligheidseisen, dit vroeg om precisiewerk bij het hele team. Er is een lange voorbereiding aan voorafgegaan, met name om het plan voor de glazen balkons haalbaar te maken. Maar de plaatsing is succesvol verlopen. Het team was goed op elkaar ingespeeld, door voorbereidingen waren tot in de puntjes getroffen en uiteindelijk werkte het weer ook mee. Peter Koelwijn, bouwmanager van de Eusebiuskerk: "dit is echt vakwerk, dat vraagt om nauwkeurigheid."

  • De glazen balkons worden bevestigd | Fotografie John Vos

De glazen balkons aan de Eusebiuskerk

Aparte klus in Eusebiuskerk

Herbestemming Eusebiuskerk

In de Eusebiuskerk Arnhem bruist het! Bijna wekelijks zijn er evenementen, optredens en beurzen. Daarom zijn er aanpassingen nodig om de kerkzaal toegankelijker te maken en de gasten modern comfort te geven. Deze werkzaamheden voeren wij uit samen met Hazenberg Bouw. Er komen twee nieuwe entree's om grotere groepen mensen te kunnen ontvangen. Ook komt er in de kerk een nieuwe vloer met vloerverwarming. De in de vloer aanwezige grafzerken worden in de nieuwe vloer geintegreerd.

Kijk hier naar het gave filmpje over de Eusebius Experience!

Er worden een tweetal nieuwe kelders gerealiseerd. Eén voor de nieuwe toiletgroep voor bezoekers te kunnen en één voor opslag en de nieuwe installatieruimte. Na afronding wordt het huidige randgebouw gesloopt. Fase 1 van deze herbestemming zal gereed zijn voor de 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem in september 2019.