Restauratie Jachthuis Sint Hubertus

Projectinformatie

Project Jachthuis Sint Hubertus
Locatie Hoenderloo
Opdrachtgever Rijksgebouwendienst
Adviseur Architectenbureau Fritz

In april 2014 hebben wij de gedetailleerde restauratie van het Jachthuis Sint Hubertus afgerond. Jachthuis Sint Hubertus naar ontwerp van architect H.P. Berlage voor de familie Kröller-Müller, is ontworpen en gebouwd in de periode 1914-1920, vanaf 1919 o.l.v. de Belgische architect Van der Velde.

Meer informatie?

Eddy de Veer

Historie

Helene Kröller-Müller had veel invloed op Berlage, dit is terug te vinden in het gehele object en de op sommige plaatsen ontbrekende samenhang van de diverse plattegronden. Hier is duidelijk haar visie en invloed terug te zien. Het jachthuis is destijds gebouwd voor de familie als buitenverblijf met jachtterreinen, na overlijden van de familie is het jachthuis en het park in bezit gekomen van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De samenhang van exterieur en interieur en de voor het pand ontworpen inrichting en meubilair maken het jachthuis tot een van de toonaangevende monumenten van Nederland. Voor die tijd was het pand al voorzien van de nodige hoogstaande installaties zoals een lift in de toren, centraal stofzuigsysteem, afzuigsystemen en een eigen stroomvoorziening.

referenties

“Langzaam zullen wij eraan moeten wennen dat het Jachthuis, waar wij met z’n allen aan gewerkt hebben, weer in gebruik is genomen. Wij hadden nog wel even door willen gaan. Dat komt mede door jullie. Zelden hebben wij een restauratie meegemaakt, waar wij met zoveel plezier ‘naar de bouw’ gingen. Elke keer weer zien van zoveel vakmanschap en toewijding, hebben wij als uniek ervaren. Waarvoor onze dank!”

Architectenbureau Fritz

“Ik wil het personeel van Nico de Bont hartelijk danken voor hun inzet en betrokkenheid. Jullie hebben met de restauratie van het Jachthuis laten zien wat er in Nederland mogelijk is en hoezeer dat de moeite van het behouden waard is. Een mooier visitekaartje kan bouwend Nederland zich niet wensen!”

Ir. J. van Asseldonk, projectmanager,
Namens de minister voor Wonen en Rijksdienst

De restauratie in beeld

Bent u ook nieuwsgierig naar de restauratie en wilt u meer weten over de aanpak van dit bijzondere en mooie project? Bekijk dan de filmpjes van de Rijksgebouwendienst, zij geven u een kijkje achter de schermen.

De RGD bracht ook een lange film uit over de restauratie. Deze is te vinden op YouTube.