Restauratie toren & verduurzaming St.-Michaëlskerk Dennenburg

Projectinformatie

Project Voormalige parochiekerk St.-Michaël
Locatie Dennenburg
Architect Aannemingsbedrijf Nico de Bont

Het uit de 11e eeuw stammende St.-Michaelskerkje te Dennenoord  krijgt een nieuwe bestemming. Daarom zijn we begin 2018 gestart met het in kaart brengen van de uit te voeren werkzaamheden en het maken van de begroting. Hierna hebben we namens de opdrachtgever een aanvraag ingediend voor SIM subsidie.

Met de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) wil de overheid voorkomen dat onderhoudswerkzaamheden worden uitgesteld. Wij hebben de opdrachtgever geholpen bij het aanvragen van deze subsidie. Meer weten over het aanvragen van subsidies  >> klik hier

Na het verkrijgen van de subsidie, hebben we de benodigde vergunningen voor de opdrachtgever aangevraagd.

Werkzaamheden

Na de bouwvak 2020 zijn onze vakmannen gestart met de uitvoering. De toren is volledig gerestaureerd en in het schip is de zolderruimte geschikt gemaakt als logeerkamer met toilet en netjes afgewerkte techniekruimte. Verder zijn de ruimtes is de toren toegankelijk gemaakt met een grote trap en voorzien van een eiken vloer.

Verduurzaming

Om het gebouw duurzamer te maken zijn er achterzetramen en nieuwe stalen puien geplaatst. De verwarmingsinstallatie is geoptimaliseerd en de volledige kap van het schip  van de kerk is geïsoleerd.

Kortom dit prachtige kerkje kan er weer jaren tegen en zorgt voor aangenaam werk- én woongenot voor de opdrachtgever!

 

Historie voormalige parochiekerk St.-Michaël

De St.-Michaëlskerk ligt op een zandduin van de Maas met een prachtig uitzicht over het landschap. In vroeger tijden werd het bij overstromingen omringd door Maaswater. Sommigen noemen de kerk dan ook de Brabantse 'Michaël op de berg".

Het oudste deel van deze voormalige rooms-katholieke kerk dateert uit de 11e eeuw. Aan de noordzijde is nog een muur van tufsteen uit de Eifel zichtbaar. In de 13e eeuw is de toren toegevoegd, die begin 16e eeuw is verhoogd. Toen is ook het schil verhoogd en het huidige gotisch koor aangebouwd.

Begin vorige eeuw was de kerk erg vervallen; het dak was ingestort. Na de restauratie in 1958 werd dit Rijksmonument het atelier van een pottenbakker, vervolgens een schoonheidssalon en Bed & Breakfast. Momenteel is St.-Michaël privébezit.