Herbestemming Sint Jozefpaviljoen Gouda

Het Sint Jozefpaviljoen in heeft een nieuwe bestemming gekregen. Het voormalig Rooms-Katholieke ziekenhuis en weeshuis is in opdracht van woonzorgorganisatie Domus Magnus herbestemd tot een nieuwe woonzorglocatie.

Het gebouw is een erkend gemeentelijk monument en is bij de herbestemming voorzien van alle hedendaagse functionaliteiten en faciliteiten. Het project is volgens de hoge kwaliteitsnormen van Domus Magnus in een bouwteam uitgevoerd tot levensloopbestendige zorgwoningen.

Het oorspronkelijke paviljoen is losgekoppeld van de latere aanbouw. In het dak van het paviljoen zijn nieuwe dakkapellengeplaatst. Op de verdiepingen zijn de raampartijen verlaagd, zodat ook vanuit een bed uitzicht naar buiten is. De zolder is volledig opgeknapt en voor bewoning ingericht. 

Kleinschalig en monumentaal wonen

In totaal zijn 34 duurzame, gasloze woonzorgappartementen gerealiseerd verspreid over drie woonlagen. Ook zijn gezamenlijke algemene ruimtes zoals een restaurant, woonkamer en activiteitenruimte toegevoegd. Met een royale opzet is de tuin, net als het interieur, volledig afgestemd op de mobiliteits- en veiligheidsbehoeften van ouderen. De eetbare tuin staat garant voor vruchten, kruiden en groenten die de kok en de bewoners zelf kweken en verwerken in maaltijden. 

Historie

Het Sint Jozefpaviljoen (een gemeentelijk monument) is een voormalig rooms-katholiek ziekenhuis in Gouda. In 1894 werd in Gouda het Sint Josephs Weeshuis gesticht, waar de Zusters Franciscanessen de opvang regelden voor weeskinderen. Vanuit dit weeshuis werd het initiatief genomen om ook een Rooms-Katholiek ziekenhuis te stichten. In 1929 was het Sint Jozefpaviljoen gereed, naar ontwerp van Anton Bartels en Jacobs Petrus Dessing. 

Het gebouw bood onderdak aan weeskinderen en bejaarden en beschikte over 40 ziekenhuisbedden. Voor de verpleging van de patiĆ«nten werd een beroep gedaan op de Kleine Zusters van de Heilige Joseph. In 1939 werden de weeshuis activtiteiten stopgezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het Sint Jozefpaviljoen dienst als "Kriegslazarett" voor de Duitsers. Op 26 november 1944 werd het ziekenhuis door geallieerde bommen getroffen en werd de oostelijke vleugel geheel verwoest. Na de oorlog werd het verwoeste deel van het ziekenhuis herbouwd. 

In 1961 werd er een scheiding aangebracht tussen de ziekenhuisactiviteiten en de bejaardenzorg. In 1971 kwam er voor de afdeling bejaardenzorg een nieuwe locatie en was het Sint Jozefpaviljoen enkel nog een ziekenhuis. Na een fusie  met het Groene Hart Ziekenhuis is het gebouw in 2014 gesloten.

Stuur project door