Restauratie en herbestemming Slachtstraat filmtheater in Utrecht
In 2022, vier jaar na de sluiting van Cultureel Centrum ‘t Hoogt, opende op de plek van het vroegere filmhuis het nieuwe Slachtstraat Filmtheater. Nico de Bont voerde de restauratie en herbestemming uit van het complex aan gebouw in opdracht van eigenaar Utrechts Monumentenfonds.
Een grondige restauratie leidde tot drie zalen met in totaal 200 zitplaatsen op Slachtstraat 5 en Hoogt 4-6. Het Kruideniersmuseum Utrecht is verhuisd en zit met andere culturele activiteiten in de panden Hoogt 8 en 10. De drie zalen beschikken over de modernste technieken en comfort.
Het complex is verduurzaamd en is het mede dankzij een nieuwe lift toegankelijk voor mindervaliden. De sfeer van het interieur verwijst naar het Parijs aan het einde van de 19e eeuw. Met een Grand Café, restaurant en vergaderruimten is het complex een welkome aanvulling op Springhaver Theater, het Louis Hartlooper Complex en het culturele leven in de Utrechtse binnenstad.
Binnenstedelijk bouwen
De panden bevinden zich midden in het historische hart van Utrecht. De bouwplaats is alleen bereikbaar via een smal poortje. Het complex ligt aan een doodlopende weg waarbij de omliggende panden bereikbaar moesten blijven. Dat is pas echt binnenstedelijk bouwen.
Werkzaamheden herbestemming
We zijn als eerste gestart met het verwijderen van asbest tussen de vloeren. Een complexe sanering waarbij de rijksmonumentale waarden van de panden intact moesten blijven. Alle daken zijn geïsoleerd en opnieuw belegd met dakpannen, inclusief nieuw lood- en zinkwerk. Het glas-in-lood is gerestaureerd en in de oude, herstelde kozijnen is isolerend monumentenglas toegepast.
Alle installaties zoals elektra, verwarming, water, intercom en beveiliging, zijn nieuw aangelegd, ook passend bij de nieuwe indeling van het complex in verband met het gewijzigde gebruik. Het voeg- en metselwerk in de monumentale gevels is hersteld.
Tijdens iedere restauratie/herbestemming komen we vaak onverwachte situaties tegen. Onze vakmensen denken actief mee om samen met de opdrachtgever en architect tot de beste oplossing in het werk te komen.
Virtuele tour voor en na restauratie
Van de oude kelders tot de zolder; via een virtuele 3D-tour kun je alle ruimten van de panden het Hoogt 2-10 bezoeken voorafgaande aan de restauratie.
Virtuele tour | VOORMet de tweede virtuele 3D-tour wandel je door de woning van 't Hoogt 2 en zie je het stijlvolle eindresultaat van de restauratie.
Virtuele tour | NAHistorie
Het complex van ‘t Hoogt 2-10 en Slachtstraat 3-5 is een stukje 17de-eeuwse stad en kende veel verschillende bewoners. Het complex ontstond na de reformatie van 1670 op het terrein van het Minderbroederklooster.
In 1943 werd het Utrechts Monumentenfonds (UMF) opgericht. Het pand aan ‘t Hoogt 2 was in verregaande staat van verval en werd door de gemeente gekocht. Het werd in 1949 de eerste restauratie door het Utrechts Monumentenfonds.
In 1968 werd door het UMF een plan ontwikkeld om hier zeven panden te restaureren en te bestemmen voor cultuur. Onder de naam ‘Cultuur Centrum ’t Hoogt’ opende het complex in 1973 haar deuren. Het nieuwe centrum bood plaats aan kantoor- en expositieruimten, een theater, een eethuis en een klein filmhuis.In de loop der jaren vonden veel belangrijke filmactiviteiten hier plaats. Zo werd in de jaren '80 de kantoren in ’t Hoogt de thuisbasis van de jaarlijkse Nederlandse Filmdagen en de Gouden Kalveren.
Vanwege plannen om de panden te verbouwen tot woningen, eindigde in 2018 de samenwerking met het Utrechts Monumentenfonds (UMF) en moest Filmtheater ’t Hoogt de deuren sluiten. Uiteindelijk gingen de plannen niet door en begin 2020 werd besloten om er opnieuw een filmtheater te vestigen. Met veel liefde voor de stad en de film ontstond zo het vernieuwde huidige culturele filmcentrum Slachtstraat Filmtheater.
Bron: Het Utrechts Archief