Restauratie gevel stadhuis Den Bosch

Het team van Nico de Bont werkt aan de restauratie van de gevel van het monumentale stadhuis op de Markt in Den Bosch. Restauratie van de oude zandstenen gevel uit 1670 is hard nodig. Op een aantal plekken is deze aangetast of beschadigd, bijvoorbeeld door vorstschade, roest en slecht uitgevoerde reparaties in het verleden.

Met de restauratie van de stadhuisgevel maken we de geschiedenis weer zichtbaar. Het uitgangspunt van het herstelplan is dat de geschiedenis van de gevel weer spreekt. Kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog, die nu met te harde cement zijn dichtgesmeerd, zijn bijvoorbeeld na de restauratie weer te zien.

De gevel van het stadhuis is voor het laatst in 1970 aangepakt. Naast het reinigen van de gevel, herstellen we de schade aan de zandstenen onderdelen en wordt het schilderwerk aan de buitenzijde gedaan. De steigeropbouw is gestart in september en de werkzaamheden lopen naar verwachting tot maart 2024. 

De gevel in 3D

Historie

Vanaf 1366 zetelt het stadsbestuur van 's-Hertogenbosch op deze plek aan de Markt, in een oud zaalhuis. In 1481 wordt voor uitbreiding het linkerdeel, de voormalige stadsherberg ‘De Gaffel’ aangekocht.

Omstreeks 1530 was er een grote verbouwing, waarbij onder meer de kruisgewelven van de raadskelder, de sierlijke pui (bordes) en smeedijzeren versieringen op de gevel werden aangebracht.

Pas in 1599 werd het rechterdeel aangekocht. De huidige, klassieke natuurstenen gevel werd in 1670 gebouwd naar ontwerp van Pieter van den Minne met toevoegingen van Peter van Gogh.

Het stadhuis rond 1777 van Jacob Evers (bron: Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Stuur project door