Restauratie gevel en dak Gerechtsgebouw in Utrecht

Het Stedelijk Gymnasium is een van de oudste scholen van Nederland en gevestigd in twee rijksmonumentale panden in het centrum van Haarlem. Het gebouw aan het Prinsenhof bestaat uit twee vleugels. Een klassiek deel, de Arend-vleugel, uit 1863 en de Buijs-vleugel uit de jaren ’20 van de 20e eeuw.

Om het gebouw weer geschikt te maken voor het onderwijs van de 21e eeuw was een grootschalige renovatie en uitbreiding noodzakelijk. De installatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd door onze VOF-partner Unica.

Het team van Nico de Bont heeft met dit project een nieuwe, inspirerende en duurzame leeromgeving voor de leerlingen van het ‘Stedelijk’ gerealiseerd.

Houtbouw

Via een centrale hal zijn de monumenten met twee nieuwe, houten aanbouwen verbonden. Naar ontwerp van Brique Architecten zijn deze uitbreiding opgebouw uit gelamineerde houten kolommen en liggers, houten kanaalplaatvloeren en houtskeletbouw gevelelementen. Deze gevelelementen zijn afgewerkt met zinken bekleding.

Trap als verbinding en blikvanger

Een bijzonder ontworpen trap trekt de aandacht in de centrale hal. Vanaf een nieuw bordes bovenaan de natuurstenen trap waaiert de nieuwe trap door de open hal en verbindt verdiepingen en gebouwdelen met elkaar. 

Modern comfort

In het bestaande gebouw zijn alle installaties vervangen. Radiatoren en te openen ramen zijn vervangen door warmtepompen en gebalanceerde ventilatie en met voorzetwanden, dakisolatie en monumentenglas is het pand geïsoleerd. Het pand voldoet nu aan Frisse Scholen klasse B. 

De architect heeft voor veel extra licht gezorgd. Niet alleen via het grote daklicht in de centrale hal, maar ook door extra ramen in de gangwanden stroomt licht via de klaslokalen naar de gang.  

Werk in uitvoering

Vernieuwde school in gebruik

Binnenstedelijk bouwen

De ligging van het complex in de voetgangerszone in het centrum van Haarlem betekende een logistieke uitdaging voor de aan- en afvoer van materialen en de inrichting en werkzaamheden op de bouwplaats. De school kan weer jaren vooruit met veel extra ruimte en modern comfort. Het monument is uitgebreid van 3047 m² naar 3275 m². Het paste allemaal nét op deze krappe binnenstedelijke locatie.

Tijdens de bouwwerkzaamheden volgden de leerlingen op een andere locatie hun lessen. Leerlingen en docenten mochten tijdens de bouw al af en toe rondkijken. De werkzaamheden zijn in het najaar van 2023 opgeleverd en begin 2024 keerden de leerlingen weer terug naar het vernieuwde schoolgebouw.

Stuur project door