Projectinformatie

Project Universiteitsbibliotheek
Locatie Utrecht
Opdrachtgever Universiteit Utrecht

Syquin van den Berg

In opdracht van de Universiteit Utrecht zijn we gestart met de verduurzaming en het onderhoud van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht. Het complex aan de Wittevrouwenstraat / Drift bestaat uit circa 10 oude gebouwen en dateert uit begin 19e eeuw. Het diende toen als Utrechts paleis voor Napoleon Bonneparte. Inmiddels lopen er per dag zo'n 2000 studenten rond. Vanwege corona zijn die er nu alleen even niet en kunnen we aan de slag met zeven van de bouwwerken. 

Strakke planning

“De uitvraag was dan ook om met zo min mogelijk overlast, tegen een zo laag mogelijk prijs in te schrijven,” vertelt Nout van Kasteren, uitvoerder bij Nico de Bont. Dus kozen wij voor een slim gefaseerde aanpak, waarbij wij gebouw voor gebouw onder handen zouden nemen. Onderaannemers haakten we in de aanbestedingsfase al aan, zodat ‘bij opdracht’ ook iedereen in de startblokken zou staan. Nout: “Maar toen kwam corona, waardoor er nu nauwelijks studenten komen op deze normaal gesproken dynamische plek. Daarom hebben we de aanpak aangepast en starten we nu in drie fasen de zeven gebouwen tegelijkertijd. Dit is minder ingrijpend, maar we zijn wel met meer disciplines tegelijk aan het werk, wat in coronatijd weer voor andere uitdagingen zorgt. In de Bouwvak werken we door, om volgens een strakke planning aan het begin van het nieuwe collegejaar ver klaar te zijn. Zo kunnen we de overlast voor studenten tot een minimum beperken.”

Vacuümbeglazing

Het belangrijkste onderdeel van de monumentale verduurzaming is het vervangen van de bestaande beglazing door een hoogwaardig isolerende vacuümbeglazing. Deze bestaat uit twee glasplaten met een vacuüm gezogen ruimte ertussen en een laag monumentenglas, dat zorgt voor behoud van een historische uitstraling. Het vacuümglas laat geen warmte, lucht of geluid door en vormt een hele verbetering op het gebied van duurzaamheid. Daarbij is dit glas maar 8 tot 11 mm dik en past het daardoor goed in de monumentale kozijnen. In totaal worden circa 1.300 nieuwe ruiten vervangen. Dit glas – dat ook bij een eerder restauratieproject van de universiteit is gebruikt – draagt bij aan de doelstelling van de Universiteit Utrecht om in 2030 CO₂ neutraal te zijn.