Herbestemming Huize Vincentius in Udenhout

Hazenberg | TBI ontwikkelt samen met BOEi de locatie rondom Huize Vincentius in Udenhout, een voormalig klooster en zorginstelling voor gehandicapte kinderen uit 1927. Nico de Bont is verantwoordelijk voor de transformatie van het rijksmonumentale hoofdgebouw. 

Op deze unieke monumentale en groene locatie komt een gevarieerd woonprogramma met nieuwbouw en de herbestemming van huize Vincentius. In totaal komen er ca. 180 woningen in uiteenlopende typologieën.

Historisch wonen 

In het rijksmonument komen high-end 3- en 4-kamer appartementen en twee exclusieve penthouses. Belangrijke karakteristieke elementen, zoals het bijzondere trappenhuis en de hoge plafonds blijven behouden maar wél op een duurzame manier, van hoogwaardige kwaliteit en met het comfort van nu.

De vleugels aan beide zijden van het hoofdgebouw worden herbestemd tot karakteristieke herenhuizen met diepe achtertuin, hoge plafonds en een bijzondere indeling. 

Nieuwbouw passend bij monumentale omgeving

Zowel links als rechts van het bestaande gebouw komen twee blokken met nieuwbouw appartementen. Het ontwerp zorgt voor het hand in hand samen gaan van het rijksmonument en de nieuwbouw en behoud van het karakter van de bijzondere plek. 

Natuurinclusief: faunatoren

Omdat dit voormalige klooster in een prachtige natuurlijke omgeving ligt, wordt de locatie natuurinclusief ontwikkeld. Er is in dit project veel ruimte voor natuur. Uniek in dit project is de oude watertoren van 35 meter hoog Deze toren is vooruitlopend op het project al getransformeerd naar grootste faunatoren van Nederland.

In deze faunatoren is plek voor onder andere vleermuizen, huismussen, gierzwaluwen, torenvalken en kerkuilen. Onder in de toren komt een insectenhotel. Door de boomlanen worden omliggende bossen verbonden met de toren, als aanvliegroute voor vogelsoorten die in en om het gebouw leven.

Stuur project door