Wonen in Vincentius

Projectinformatie

Project Wonen in Vincentius
Locatie Udenhout
Opdrachtgever samenwerking met BOEi
Architect Molenaar & Co | HilberdinkBosch Architecten

Fotografie: GJ Van Gerven

In Udenhout herontwikkelen wij in samenwerking met BOEi het terrein van Huize Vincentius. Op deze unieke locatie komt een gevarieerd woonprogramma, dat zowel uit nieuwbouw als de herbestemming van het Rijksmonumentmonument naar woningen bestaat. Het klooster maakte tot voor kort onderdeel uit van het zorgpark van organisatie ASVZ gelegen aan de Schoorstraat te Udenhout (provincie Noord-Brabant). Met het vrijkomen van het klooster ontstaat ruimte voor het realiseren van appartementen en herenhuizen in een monumentale en groene omgeving.

Oog voor historie 

De historie en ligging van de plek is bepalend voor de visie van het plan. Dit zie je terug in het woonprogramma. Het Rijksmonument wordt gerestaureerd en krijgt de functie ‘wonen’ terug. Er komen high-end gelijkvloerse appartementen voor mensen die hun eengezinswoning achterlaten en een nieuwe stap maken voor de toekomst. Belangrijke karakteristieke elementen, zoals het bijzondere trappenhuis en de hoge plafonds blijven behouden, maar wél duurzaam, van hoogwaardige kwaliteit en met het comfort van nu. Links en rechts van het Rijksmonument wordt een paviljoen behouden welke herbestemd gaan worden tot grote, karakteristieke herenhuizen die gekenmerkt worden door hoge plafonds en bijzondere plattegronden. Met een diepe achtertuin zijn ze uniek in hun soort.

Monumentaal wonen tussen dorp en duinen

Het middendeel van het bestaand gebouw is een Rijksmonument. Daar worden luxe 3 en 4-kamer appartementen en 2 exclusieve penthouses gerealiseerd. Aan de linker- en rechterzijde van het Rijksmonument worden in de bestaande vleugels  royale herenhuizen met karakter uitgevoerd. Zowel links als rechts van het bestaande gebouw wordt een nieuwbouwcomplex met hoogwaardige, duurzame nieuwbouwappartementen gerealiseerd. HilberinkBosch Architecten heeft in het ontwerp ervoor gezorgd dat het Rijksmonument en de nieuwbouw hand in hand samen gaan. Zo blijft het karakter van het gebied behouden. 

Natuurinclusief bouwen

Woongroep voor 'gevleugelde vrienden'

De watertoren van het voormalige Vincentiusklooster te Udenhout (1927) wordt gerestaureerd en geschikt gemaakt voor de komst van kerkuilen, zwaluwen en vleermuizen. De restauratie van de watertoren is de eerste fase van het woningbouwproject Vincentius. 

Bijzondere faunatoren

Meer informatie over dit bijzondere project?

Wonen in Vincentius
  • Het plan