Restauratie en verbouwing voormalige Smederij tot woonhuis in Den Bosch

De voormalige smederij met winkel en woonhuis aan de Sint Jorisstraat in Den Bosch hebben wij in nauwe samenwerking met BiermanHenket en Joep Mol architect gerestaureerd en herbestemd naar woonhuis met kantoor aan huis. 

Het pand bestaat uit een voorhuis (dat weer uit twee delen bestaat) en een achterhuis. Het achterhuis en een deel van het voorhuis dateert uit 1400. Het pand kende in de loop der eeuwen diverse functies, zoals een armenhuis in de tijd van Jeroen Bosch en een gasthuis voor oude mannen. In 1789 vestigde in het voorhuis een smederij, dat in de 19e eeuw naar het achterhuis werd verplaatst.

Het gemeentelijk monument is volledig gerestaureerd, waarbij de middeleeuwse structuur zoveel mogelijk is hersteld.

In de voormalige smederij is een prettig, comfortabel woon- en werkhuis gecreëerd mét behoud en herstel van unieke historische details. Zes eeuwen bouwsporen van vele Bossche bewoners en ambachten zijn tijdens de werkzaamheden onderzocht, in kaart gebracht en zoveel mogelijk zichtbaar gemaakt.

Biobased en circulair
Er is gebruik gemaakt van natuurlijke en gezonde materialen: vlaswol voor de isolatie, kalk en leem voor het wandstucwerk. Behalve in de voormalige werkplaats zijn alle buitenmuren met voorzetwanden met vlaswol in een dampopen constructie geïsoleerd. De begane grond is voorzien van een geïsoleerde betonvloer.

De kap op het voorhuis is met behoud van oude vorm vernieuwd; de kap op het achterhuis is gerestaureerd en hoogwaardig geïsoleerd. Zoveel mogelijk materiaal is circulair hergebruikt in het pand. De benodigde elektrische energie komt van de coöperatieve windmolen in de buurt. Het monument heeft energielabel A.

Fotografie: Joep Jacobs

Stuur project door