Herbestemming ZuideR Carré in Rotterdam

De wijk Vreewijk is een onvervalst stukje Rotterdam en trekt steeds meer nieuwe bewoners. In het hart van deze verborgen parel op Zuid neemt het voormalige Zuiderziekenhuis, in de volksmond 'Het Zuider' genoemd, een in het oog springende plek in.

In het imposante Carrégebouw ontwikkelen Impact Vastgoed en BOEi ruim 70 bijzondere appartementen. Nico de Bont zorgt voor de realisatie van de herbestemming van het karakteristieke gebouw.

Het Zuiderziekenhuis net voor de start van de bouw. De komende tijd transformeren wij het monument naar een prachtig gerestaureerd, duurzaam en comfortabel wooncomplex. Het nieuwe hart van de wijk.

Het vervallen zorgcomplex uit 1939 krijgt een nieuw leven, met een nieuwe functie en behoud van de architectonische kwaliteiten en culturele waarden van het gebouw voor de omgeving.

Alle appartementen krijgen een monumentale, robuuste en stoere uitstraling. Van compact tot ruim, zoals de tweelaagse (gezins)woningen op de begane grond/souterrain. 

Impressies exterieur

Impressies interieur

Historie

Vanaf het einde van de 19e eeuw ontwikkelde Rotterdam-Zuid zich in een razend tempo. De gemeente gaf daarom in 1929 opdracht om een nieuw ziekenhuis te bouwen aan de Groene Hilledijk. In eerste instantie was W.G. Witteveen verantwoordelijk voor het ontwerp, later kwamen daar gemeentearchitecten B. Cramer, W. de Groot en Chef Gebouwen Ad van der Steur bij.

Onder andere vanwege geldgebrek in de magere jaren na de beurskrach van 1929 vond de afronding pas plaats in 1939, vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. In 1941 werd het zwaar getroffen door een aanval met brandbommen. Het ziekenhuis specialiseerde zich vanaf 1974 in de behandeling van brandwonden. Na een fusie verhuisde het ziekenhuis in 2011 naar een nieuwbouwlocatie en kwam het leeg te staan.

Stuur project door