Restauratie Fort Hoofddijk Utrecht

Written by Ingrid Cremers
14 jul 2020

Restauratie Fort Hoofddijk Utrecht

De afgelopen maanden hebben onze vaklieden de restauratie van het beeldbepalende Fort Hoofddijk in Utrecht uitgevoerd. “De lat lag hoog,” vertelt projectleider Syquin van den Berg. “We gingen voor minimaal een 9 voor het herstellen van het beschadigd metsel- en voegwerk en de natuurstenen duimblokken in de gevels. Met als kers op de taart de reconstructie van de houten deuren en luiken naar de oorspronkelijke situatie.”

In 1879 is het monumentale Fort Hoofddijk in Utrecht gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig huisvest dit voormalig militair terrein de Botanische Tuin Fort Hoofddijk op De Uithof.

Historisch onderzoek

Syquin: “We hebben slechts één historische foto gevonden, een paar oude tekeningen en een deel van het originele bestek. Het was niet eenvoudig te achterhalen hoe de deuren en luiken er destijds uitgezien hebben. Via ons netwerk hebben we het oorspronkelijke ontwerp en detaillering kunnen reconstrueren inclusief alle bijbehorende ijzerwerken.” 

Originele kleurstelling

“Verfleverancier Boonstoppel is bezig met het ontwikkelen van een kleurenwaaier speciaal voor Nico de Bont Forten & Vestingwerken,” vervolgt Syquin. “Wij zagen een unieke kans om op Fort Hoofddijk als allereerste de kleuren van deze nieuwe waaier toe te passen. De kleuren zijn gebaseerd op bouwhistorische onderzoek van de Stichting Monumentenbezit (SMB) naar de kleurstelling in tientallen oude bestekken van forten door heel Nederland. In nauw overleg met de onderzoekers en leverancier hebben wij de kleur van de deuren en luiken bepaald en als pilot mogen aanbrengen. De kleurenwaaier verschijnt later dit jaar en wordt voor iedereen toepasbaar. Echt gaaf om op deze manier een unieke bijdrage te leveren aan de toekomst van dit monument!”

Team Forten & Vestingwerken

De restauratie van Fort Hoofddijk is uitgevoerd door ons team Forten & Vestingwerken. Een team dat sinds een aantal jaren vorm krijgt en ontstaan is vanuit een visie op een andere aanpak van monumentaal onderhoud. De kern hiervan is: met een vast team van specialisten repeterende onderhoudsklussen uitvoeren, en door het delen van ervaring de processen constant verbeteren

Portfolio vol pareltjes

Inmiddels heeft het team van specialisten tientallen grotere en kleinere projecten door heel Nederland aan zijn portfolio toe mogen voegen. Naast jarenlange betrokkenheid bij het onderhoud aan de vestingwerken in ’s-Hertogenbosch restaureerden zij de Binnenhaven en diverse andere klussen rondom de historische Binnendieze. In de Vesting Naarden wordt de meer dan 5 km lange vestingmuur vanaf het water onderhouden. In de stad nemen we de forten onder handen. De Groote Zeesluis Muiden – aan de voet van het IJsselmeer – is ook zo’n mooi pareltje. En nog voor de bouwvak start het team met het onderhoud van de vestingwerken in Venlo.