Samenwerken aan duurzaam Sint Jozef Paviljoen

Written by Ingrid Roefs
10 dec 2019

Terwijl het interview plaatsvindt, wordt er met man en macht richting oplevering van het Sint Jozef Paviljoen in Gouda gewerkt. Alweer zo’n parel van herbestemming aan de ketting van Nico de Bont… Een project waar duurzaamheid een centraal thema is geweest. Echt een project om trots op te zijn, vinden ook Niek Teuben, projectontwikkelaar bij opdrachtgever Domus Magnus en Damie van Vianen, projectleider bij Nico de Bont.

Domus Magnus is een landelijke woonzorgorganisatie met 16 kleinschalige, monumentale locaties in Nederland. Haar doel: zorgen dat ouderen kunnen blijven leven en wonen zoals ze gewend zijn. In een mooie woonomgeving met veel aandacht voor ‘huiselijkheid’ en welzijn. Én met professionele 24-uurszorg op het hoogste niveau.

Vertrouwen

Domus Magnus en Nico de Bont ontmoetten elkaar voor het eerst in het werk aan de Herengracht in Amsterdam. Niek: “Die samenwerking beviel goed. Dus toen we destijds ook dit Sint Jozef Paviljoen in Gouda aankochten, zijn we vanaf de eerste gesprekken samen opgetrokken.” Damie vult aan: “In alle eerlijkheid moeten we wel bekennen dat we wat stroef van start zijn gegaan. Wij hadden in de raming verkeerde aannames gedaan, waardoor we veel te veel kosten dreigden te gaan maken. Daardoor moesten we opnieuw het vertrouwen van Domus Magnus zien te winnen. Door een grondige optimalisatieronde, is dat gelukt.”

Fijn project

“Die optimalisatie heeft geweldig uitgepakt. Jullie hebben je echt verdiept in wat voor onze organisatie belangrijk is, wat nodig was om de monumentale uitstraling van het gebouw te behouden en wat ‘onnodige opsmuk’ was. De prijs-kwaliteitverhouding is daardoor nu heel sterk: passend binnen ons budget, maar wel zó dat het Sint Jozef Paviljoen nog steeds overal luxe en comfort ademt,” aldus Niek.

Duurzame keuzes

Naast de bewuste keuze voor topkwaliteit, heeft Domus Magnus ook qua duurzaamheid de lat hoog gelegd. Damie: “Er is gekozen voor bodemwarmte en een warmtepomp voor de vloerverwarming die overal in het pand ligt. Zogenaamde ‘boosters’ in ieder appartement verwarmen het water tot 60 graden op voor gebruik als tapwater. Bewuste, duurzame keuzes, waarbij momenteel nog onderzocht wordt of ze de elektriciteit ervoor via zonnepanelen kunnen opwekken. Daarnaast is het ons gelukt om het pand tot boven nieuwbouwniveau te isoleren, met behoud van historische elementen. Dat was een mooie uitdaging.”

Voor welzijn en comfort

Naast alle energetische duurzaamheidskeuzes, heeft Domus Magnus ook heel bewust gekozen voor ‘maximaal comfort voor bewoners en medewerkers’. Niek: “In alle badkamers hebben we stralingspanelen geplaatst die onze bewoners warm houden als ze onder de douche vandaan komen. De badkamers zijn drempelloos met de rest van het appartement verbonden; voor bewonersveiligheid en -comfort én om de tilbelasting voor onze medewerkers te minimaliseren. Biodynamische verlichting in álle ruimtes helpt bovendien om het dag- en nachtritme van bewoners te versterken en ondersteunen.”

Mega trots

Met de oplevering in zicht windt Damie er geen doekjes meer omheen. “Ja, ik ben heel trots op dit werk. Op het resultaat, op ons eigen aandeel hier, maar ook op het werk van de architect en op de visie van Domus Magnus. Iedereen was hier ‘eigenaar’ van het project.” Niek knikt instemmend: “Ook ik ben mega trots. Als ik dit de komende 30 jaar zo mag doen, met deze kwaliteit, in zo’n samenwerking waar íedereen zich focust op topkwaliteit, is dat gewoon echt gaaf.”

 

Opdrachtgever: Domus Magnus | Architect: KAW Architecten