Trots op de NatuursteenPenning voor ‘Beste vakmanschap van 2017’

Written by Annelieke Hoogwegt
22 mrt 2018

De NatuursteenPenning (initiatief van NOA | ABN Natuursteen) wordt uitsluitend uitgereikt aan personen of toegewezen aan projecten dat de kwalificatie “excellent vakmanschap” krijgen van een vakkundige jury. Slotboom en Nico de Bont hebben de penning op 15 maart ontvangen voor de restauratie van het grote Westvenster aan de Eusebius in Arnhem. 

Jong vakmanschap en hoog niveau

De jury sprak lovend over het hoge niveau van de totaalrestauratie aan de Eusebiuskerk. Naast het hoge niveau in afwerking en kwaliteit is de jury ook onder de indruk van alle jonge vakmannen die hier dagelijks met passie en enthousiame aan het werk zijn. Ook het Westvenster is gemaakt met jonge vakmensen. De kennis en kunde rondom natuursteenrestauratie die in het venster is toegepast gaf de doorslag voor het winnen van de NatuursteenPenning.

Compleet nieuw venster

Het bestaande kerkvenster was van tufsteen, in vervallen staat en te rank gedetailleerd, waardoor dit te instabiel was om terug te plaatsen. Het huidige venster is compleet nieuw ontworpen door  Erik Jan Brans van Rothuizen Architecten en Slotboom. Zowel op bouwkundig  niveau als bij het natuursteen is gebruik gemaakt van moderne technieken en kwalitatief hoogwaardige materialen. Het bestaande venster van tufsteen is vervangen door Muschelkalksteen.

Hoogwaardig kwaliteitsniveau

Het compleet vernieuwen van een groot kerkvenster vraagt om een nauwe, integrale samenwerking tussen de partijen. Intensieve afstemming met betrekking tot het ontwerp, de productie en het plaatsen van het venster is noodzakelijk. Doordat alle partijen een hoog kwaliteitsniveau nastreven, alles tot in het kleinste detail nauwkeurig is voorbereid en iedereen goed op elkaar is ingespeeld, is het eindresultaat bijzonder mooi en duurzaam geworden. De kwaliteit, het eindresultaat en het vakmanschap zijn voor de jury de redenen geweest de prijs aan dit project toe te kennen. “We zijn trots op deze penning en zien dit als een kroon op dit prachtige werk”, aldus projectleider Arjen Witjes.