Trots op overname goede specialisten

Written by Annelieke Hoogwegt
04 jun 2021

Fotografie: Han Hermkens | fotostudio Image&Motion

Op bezoek bij de Noordwal in ‘s-Hertogenbosch

We zijn er trots op dat wij per april de restauratieactiviteiten van Heijmans hebben overgenomen. Goede vakmensen zijn schaars en we zijn blij dat we ons team met deze ervaren specialisten kunnen versterken.

Met de overname van de restauratieactiviteiten van Heijmans hebben wij er goede vakmensen en twee mooie projecten bij. “Wij zijn verguld met de overname van dit team en hun werken,” aldus Boudewijn de Bont. “Het gaat hier om echte vakmensen, met veel expertise op het gebied van complexe waterbouwkundige restauratieprojecten. Decennialang al werken zij aan de restauratie van de Bossche Vestingwerken, en aan tal van historische forten, bruggen en sluizen. Een specialisme dat naadloos aansluit bij ons eigen team Forten & Vestingwerken.”

Passie voor het vak

Een van de projecten is de restauratie van de vestingmuren aan De Noordwal in ’s-Hertogenbosch. We spreken nieuwe collega’s Robin, Tiny en leerling Johan over dit project. Robin komt enthousiast aangefietst: “We zijn nu op verschillende plekken aan de Noordwal bezig. De bakfiets werkt ideaal om snel te pendelen tussen de locaties. Het is fijn dat we aan dit mooie project blijven werken. Ik vind het een eer om een bijdrage te leveren aan een stukje historie van ’s-Hertogenbosch. Mijn passie voor geschiedenis en het restauratievak komen hier goed samen. Ieder stuk van de stadsmuur heeft zo zijn eigen verhaal.”

Verbreding vakgebied

Tiny vult aan: “De werkzaamheden zijn uitgebreider geworden, daardoor wordt ons vakgebied verbreed. Bij Nico de Bont werk je aan alle facetten. Van speciaal voegwerk met verschillende soorten voegspecie en kleurenanalyses om zo dicht mogelijk bij de oude staat te komen, tot het complexe metselwerk van historische bogen en bruggen. Die afwisseling maakt het interessant.” Leerling Johan is ook blij met dit project: ik krijg tips en tricks die ik op andere projecten nooit had meegekregen. Heel bijzonder.”

Uitdaging

Het werk heeft een repeterend karakter. “Toch is dit alles behalve standaard”, geeft Robin aan. “De uitdaging zit ook in de snelheid. Door goed te evalueren en slimmigheden te blijven bedenken (bijvoorbeeld in transport, mallen maken en aanpak) kunnen we steeds efficiënter werken. Daarnaast is het metselwerk hier complex en wat Tiny al aangaf; de werkzaamheden zijn afwisselend, waardoor het leuk blijft. Ik ben blij dat ik hier de komende jaren nog aan kan werken en de vesting van Den Bosch weer klaarmaak voor de toekomst.”