Trots op prijswinnende tender Chassékazerne Breda

Written by Annelieke Hoogwegt
01 mrt 2018

Met het plan Breda Botanique hebben wij samen met TBI-zusterondernemingen Synchroon en HEVO (OZIVE) de tender gewonnen voor de herbestemming van de Chassékazerne in Breda.

Een botanische kas als verbindend element

Het plan bestaat uit een mix van 60 huurwoningen en aantrekkelijke commerciële functies waaronder een restaurant met hotelsuites, bar en een conceptstore. Met in het hart van de rijksmonumentale kazerne een botanische kas als verbindend element tussen het Chassépark en de binnenstad. Dat is de kern van het winnende plan voor de herontwikkeling van de Chassékazerne tot Breda Botanique. Het Stadsarchief en de archiefkelder blijven gehuisvest in de Chassékazerne.
Het plan heeft duurzaamheid hoog in het vaandel, onder andere door de inzet van zaken als waterinfiltratie in de binnentuinen, circulair materiaalgebruik, stadsverwarming en het gebruik van elektrische deelfietsen- en auto’s.

Risicodragende herontwikkeling

De Gemeente Breda startte in december 2016 met de voorbereidingen voor de verkoop van het hoofdgebouw van de Chassékazerne. Het doel van deze ‘tender’ was de verkoop van de Chassékazerne aan een marktpartij of consortium die risicodragend de herontwikkeling van de Chassékazerne kan realiseren. Daarbij moet de partij garanderen dat het rijksmonument in stand blijft en voor een lange periode succesvol kan functioneren. De Chassékazerne is officieel overgedragen aan Synchroon.

Integrale samenwerking

De intensieve en integrale samenwerking heeft geleid tot een uniek concept en een gedetailleerde uitwerking op onderdelen. Als specialist op gebied van restauratie en herbestemming heeft Nico de Bont op vele vlakken kennis en ervaring ingebracht: opnames van het bestaande gebouw, technisch ontwerp, kostendeskundigheid, risicobeheersing en subsidies. Systematisch geordende data van tientallen eerder door ons gerealiseerde referentieprojecten was daarbij erg waardevol.

Projectteam

Het projectteam Breda Botanique bestaat uit TBI bedrijven Synchroon, Nico de Bont en HEVO (OZIVE) en daarnaast 1meter98 architecten, DELVA Landscape Architects, K+ en SKONK.