Van Chassékazerne tot bruisende hotspot “Breda Botanique”

Written by Els van Esch
25 feb 2021

Binnenkort kunnen onze vakmannen aan de slag in de Chassékazerne. Drie jaar geleden wonnen we samen met Synchroon de tender voor de herbestemming van het rijksmonumentale hoofdgebouw van de Chassékazerne in Breda. Onlangs is door de Gemeente Breda de omgevingsvergunning verleend die het plan nodig had om in beweging te komen. We moeten nog even wachten voordat de vergunning onherroepelijk is, maar dan kunnen we in april starten met de werkzaamheden.

Het plan

Het plan, Breda Botanique, voegt een nieuwe bruisende hotspot toe waar bewoners en bezoekers fijn kunnen wonen, werken, eten en logeren. Zij worden geïnspireerd in een monumentaal pand waar het groen letterlijk en figuurlijk naar binnen getrokken wordt.

Met 62 huurwoningen (stoere studio’s, entresolwoningen en appartementen), het Stadsarchief, een conceptstore, restaurant én bar met overnachtingsmogelijkheid, komt alles samen in de nieuwe, indrukwekkende botanische kas. Deze kas in het hart van het gebouw is het verbindende element van de herbestemming. De woningen worden gesitueerd rondom deze binnentuin en door een slim ontwerp kunnen deze efficiënt worden ingedeeld mét maximaal behoud van de hoogte. De kas verbindt de Keizerstraat met het naastgelegen Chassépark als groene publieke ruimte en fungeert als entree. Een overdekte buitenruimte die fungeert als hotspot met aantrekkingskracht voor de hele stad!

Integrale samenwerking

De intensieve en integrale samenwerking heeft geleid tot dit unieke concept en een gedetailleerde uitwerking op onderdelen. Als specialist op gebied van restauratie en herbestemming heeft Nico de Bont op vele vlakken kennis en ervaring ingebracht: opnames van het bestaande gebouw, technisch ontwerp, kostendeskundigheid, risicobeheersing en subsidies. Systematisch geordende data van tientallen eerder door ons gerealiseerde referentieprojecten was daarbij erg waardevol

Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel, onder andere door de inzet van zaken als waterinfiltratie in de binnentuinen, circulair materiaalgebruik, stadsverwarming en het gebruik van elektrische deelfietsen- en auto’s.

Projectteam

Het projectteam Breda Botanique bestaat uit TBI bedrijven Synchroon, Nico de Bont en HEVO en 1meter98 architecten, DELVA Landscape Architects, DGMR en SKONK.

Meer op de website: www.bredabotanique.nl