Villa Salve Viator klaar voor de toekomst

Written by Annelieke Hoogwegt
04 mei 2020

Aan de rand van het Mastbos aan de burgemeester Kerstenslaan staat de villa met de naam: Salve Viator (Wees Gegroet, Reiziger) een icoon binnen Breda. De opgave van de Monumentenservice was om de villa te verduurzamen. De villa is klaargemaakt voor de toekomst door het realiseren van energiebesparende maatregelen, zoals het na,- isoleren van vloeren, buitenwanden, gevelkozijnen en daken. Daarnaast hebben we de bestaande beglazing vervangen door isolerende beglazing.

Behoud van karakter

Het herkenbare wit met geel geschilderde pand is gebouwd in de stijl van het Functionalisme en kent veel art-deco-details. Die bijzondere details zijn behouden gebleven. Ook binnen is de villa met respect voor alle iconische details, lichtinval en karakteristieke eigenschappen verbouwd. De bestaande keuken is vergroot d.m.v. een uitbouw in dezelfde stijl, zodat alles één geheel gebleven is. 

Fijne samenwerking

Een mooi project voor onze vakmannen Wesley en Jan. Zij zijn vanaf dag één betrokken; “Voor ons was dit zo’n project waar je enthousiast van wordt. Met name door de combinatie van het unieke gebouw en de fijne samenwerking met alle partijen en opdrachtgever. Wesley: “Iedereen stond er vanaf het eerste moment hetzelfde in. Samen gingen we voor kwaliteit en zetten we nét dat stapje extra. Ook tijdens de afwerkingsfase waarin we, door de maatregelen vanuit het RIVM, voor extra uitdagingen kwamen te staan, verliep alles soepel. We stemden onze werkzaamheden goed af en hebben de planning gewoon kunnen halen.” Jan voegt hieraan toe; “Met de juiste mensen op de juiste plek, krijg je samen veel voor elkaar. Daarnaast hadden we met de opdrachtgever ook een fijne band, waarin we veel konden overleggen en bespreken. Zij waren erg betrokken bij het project. Dat werkt altijd prettig.”

Klimaatbeheerssyteem

De villa is nu klaar voor de toekomst. Een van de bijzondere duurzame opties in de verbouwing is de keuze van het klimaatbeheerssysteem. Hierdoor wordt het monument voorzien in de energiebesparing en comfort. Een onderdeel hiervan is het vloerverwarmingssysteem dat zowel verwarmt, ventileert en koelt: ClimaLevel. Het ClimaLevel systeem is eenvoudig te bedienen en onderhoudsarm. De basis is een traditioneel vloerverwarmingssysteem. Door in de vloer ook luchtkanalen te maken wordt de warmte van de vloerverwarming "dubbel" gebruikt. De lucht wordt opgewarmd voordat het uit de designroosters stroomt. Door deze combinatie worden het rendement en de reactiesnelheid enorm vergroot.

Wesley: “Wij kunnen bij de restauratie van monumenten makkelijk rekening houden met duurzaamheidswensen van onze opdrachtgevers. Steeds vaker worden duurzame opties toegepast. Dat maakt ons vak trouwens ook mooi. We zijn zowel bezig met de historie van een monument door het te herstellen en behouden, maar maken het óók weer modern en klaar voor een nieuw leven.”

Fotografie: Han Hermkens. Deze foto's zijn gemaakt voordat het virus plaatsvond.