Werken aan Museum Bommel Van Dam in Venlo

Written by Ingrid Roefs
25 feb 2021

Venster naar kunstig vakmanschap

Nog even en Venlo heeft er een prachtig ‘nieuw’ museumgebouw bij. Onze vakmannen zijn daar namelijk hard aan het werk om het oude postkantoor te herbestemmen naar Museum Bommel en Van Dam. Een mooie klus, waarin ook wíj een kunstig staaltje vakmanschap laten zien. We bezoeken uitvoerder Jarno de Jong...

Het oude postkantoor aan de Keulse Poort in Venlo is gebouwd in 1938 naar een ontwerp van Rijksbouwmeester Hoekstra. Het gebouw is ontworpen in de bouwstijl van het Traditionalisme met toepassing van historiserende elementen. Jarno: “Dit project is veel meer een herbestemming- dan restauratieopdracht. Met andere woorden: we houden ons minder bezig met klassiek restauratiewerk, maar we zorgen er wel voor dat dit rijksmonument op een waardige manier wordt klaargemaakt voor haar nieuwe bestemming.”

Rekening houden met museumfunctie

De herbestemming is ook aangegrepen om het monument te verduurzamen. “We hebben de grote kap helemaal geïsoleerd en er is een compleet nieuwe installatie in geplaatst, met een warmtepomp en duurzame koelinstallatie,” legt Jarno uit. “Daarnaast is er bij de opbouw rekening gehouden met de toekomstige museumfunctie. Zo hebben we bijvoorbeeld speciale metal stud museumwanden geplaatst, met hout ertussen, zodat men straks makkelijk dingen kan ophangen. En we hebben van boven tot onder een schacht gecreëerd, waardoor kunststukken eenvoudig vanuit het depot beneden naar de verdiepingen erboven kunnen worden getransporteerd.”

Toeter uit het dak

“Maar de meest in het oog springende klus binnen dit werk, letterlijk en figuurlijk, is het kunststukje wat wij aan het leveren zijn op de bovenste verdieping,” vervolgt Jarno trots. “We maken daar namelijk een zogenoemd ‘kunstvenster. Prachtig bedacht door architectenbureau Bierman Henket’. Een raam dat als een soort ‘toeter’ uit het dak gaat steken. Binnen in het gebouw begint dat raam zo’n beetje vier bij tweeënhalf groot, waarna het dóór het dak heen naar buiten toe uitloopt tot ongeveer zes bij vier. Een venster dat mensen echt uitnodigt om erin te stappen en ‘naar buiten’ te lopen. Dat wordt een aparte ervaring.”

Timmervakmanschap in BIM

“Aanvankelijk gingen we ervan uit dat we dit venster helemaal prefab zouden gaan produceren en plaatsen. Maar al gauw werd duidelijk dat dit praktisch onhaalbaar zou zijn door het enorme formaat. Daarom besloten we het hier in het werk te gaan maken,” vervolgt Jarno. “En ja, dat is echt prachtig timmerwerk, bestaande uit vierentwintig unieke vormen. Al die vormen hebben rondingen aan alle kanten en lastige hoogte- en breedteverschillen die we perfect op maat moeten maken en monteren. Een hele klus, die echt om heel veel timmervakmanschap vraagt. Gelukkig hebben onze BIM-collega’s het geheel eerst helemaal in een D3-model uitgewerkt, waardoor de maatvoering tot op de millimeter nauwkeurig te volgen is. Maar een kunstwerkje blijft het.”

‘Gouden’ enveloppen

“Als we dit frame straks helemaal klaar hebben, krijgt het een waterdichte laag van EPDM - een rubberachtige dakbedekking  - met daarop 1.800 bevestigingspunten. Hierop bevestigt een leverancier van gevelbekleding 450 aluminium delen die qua vorm geïnspireerd zijn op enveloppen, als verwijzing naar het postkantoorverleden van het pand. Het materiaal van deze enveloppen is een beetje mat goudkleurig, waardoor het venster echt een mooi, opvallend element wordt. Zo zijn straks alle stukken ín het museum ongetwijfeld de moeite van het bezoeken waard, maar zéker ook het pand zelf.”

Minidocu Van Bommel van Dam

Alle informatie over het nieuwe museumgebouw

Impressie